مروری بر آثار ماندگار کارن همایونفر/ موسیقی متن/ 8 خاطره‌ی شنیدنی

به گزارش پلاتو هنر، کارن همایونفر یکی از شاخص‌تری آهنگسازان موسیقی فیلم و سریال ایرانی است. او موفق شده طی دو دهه گذشته با کارگردانان مهمی همکاری کند و آثار ماندگاری را خلق کند که به‌شدت با مخاطب ارتباط برقرار می‌کنند.

موسیقی این آهنگساز اغلب نقش فضاساز و روایتگر است. در این گزارش، یک نمای کلی از ویژگی‌های موسیقی کارن همایونفر، به همراه معرفی چند اثر موسیقی متن شاخص این آهنگساز را مشاهده می‌کنید.

کارن همایونفر/ «مادرانه»؛ یک مادرانگی جاودانه، گاهی لطیف گاهی پرتنش

سریال «مادرانه» به کارگردانی جواد افشار، نویسندگی سعید نعمت الله و تهیه‌کنندگی محمدرضا شفیعی سال 1392 ساخته شد. مهدی سلطانی، آتیلا پسیانی، لعیا زنگنه، سید مهرداد ضیایی، عباس غزالی، هستی مهدوی فر، شهربانو موسوی، شهین تسلیمی، الهام جعفرنژاد، فهیمه رحیم نیا، حمیدرضا هدایتی، شقایق فراهانی و… بازیگران این سریال هستند.

خلاصه داستان : اردلان از همسر خود جدا شده و پسر و دختر خود را سرپرستی می‌کند اما متوجه می‌شود که فاصله بساری از لحاظ اجتماعی با دخترش رها پیدا کرده است و…

موسیقی سریال «مادرانه» به آهنگسازی کارن همایونفر بیشتر از سازهای ارکسترال و آکوستیک استفاده می‌کند که احساسات لطیف و عاطفی را به مخاطب منتقل می‌کند. 

سکوت‌ها و فضاهای موسیقایی خالی بر تنش‌ بین شخصیت های داستان تاثیر می‌گذارد و و درک عمیق‌ از احساسات درونی شخصیت‌ها می‌دهند. در این قطعه موسیقی ملودی‌های ساده و ملایم و گاهی پیچیده و پرتنش استفاده شده است.

کارن همایونفر/ «مادرانه»؛ یک مادرانه گاهی لطیف گاهی هم پرتنش
کارن همایونفر/ «مادرانه»

کارن همایونفر/ «پل چوبی»؛ جبر اجتماعی و ناکامی در عشق

فیلم سینمایی «پل چوبی» به کارگردانی مهدی کرم‌پور سال 1390 در ژانر اجتماعی ساخته شد. بهرام رادان، مهناز افشار، هدیه تهرانی، مهران مدیری و برزو ارجمند بازیگران این فیلم هستند. «پل چوبی» روایت داستانی عاشقانه در بستری سیاسی است.

این فیلم داستان امیر و شیرین است که در بحبوحه انتخابات، تصمیم به مهاجرت دارند. شیرین قرار است به دبی سفر کند و استاد قدیمی خود را ببیند و امیر به دلیل مشکلاتی نمی‌تواند او را همراهی کند. در این میان خواهر امیر دستگیر می‌شود و عشق قدیمی او دوباره برمی‌گردد.

موسیقی «پل چوبی» جبر اجتماعی و سیاسی را که در نهایت به خیانت و ناکامی در عشق ختم می‌شود، به خوبی نشان می‌دهد.  به این صورت که اراده آدم‌ها را تابعی از مسائل سیاسی و اجتماعی پیرامونشان می‌داند.

اغلب گام های پیانو تکراری در موسیقی این فیلم به گوش می‌رسند که درست مانند شخصیت های داستان میان گذشته و آینده معلق هستند و در فضای مبهم ناگهان محو می‌شوند که این به نوبه خود احساس تصمیم‌گیری های نیمه کاره شخصیت های داستان را نشان می‌دهد.

کارن همایونفر/ «پل چوبی»

کارن همایونفر/ «پل چوبی»

کارن همایونفر/ «یکی از ما دو نفر»؛ روایت‌گر احساسات سرکوب‌شده

فیلم سینمایی «یکی از ما دو نفر» به کارگردانی و نویسندگی تهمینه میلانی و تهیه‌کنندگی محمد نیک‌بین ساخته سال ۱۳۸۹ است. بهرام رادان، السا فیروزآذر، دانیال عبادی، سارا خوئینی‌ها، سمانه پاکدل، آنا نعمتی، همایون ارشادی، پیام صالحی و… بازیگران این فیلم هستند.

خلاصه داستان: سارا که پس از پایان تحصیلات مهندسی تازه از آمریکا برگشته، برای استخدام به شرکتی می‌رود که بابک مدیر آن است. بابک که از به هم خوردن نامزدی سارا باخبر است، به عمد او را به دفترش کشانده تا مثل دختران دیگر جذب خودش کند و با او…

موسیقی فیلم «یکی از ما دو نفر» فضایی ملودراماتیک و رازآلود دارد. این قطعه موسیقی نه تنها به روایت داستان کمک می‌کند، بلکه گاه به تنهایی روایت‌گر احساسات سرکوب‌شده، تنهایی، اضطراب درونی و ناگفته‌های شخصیت‌ها است که اغلب از از پیانو، ویولن، و سازهای زهی استفاده شده است که گاهی اضافه شدن سازهای کوبه‌ای ملایم یا صداهای الکترونیک خفیف، حس تعلیق و نگرانی ایجاد می‌کند.

ریتم موسیقی گاهی کمی شتاب می‌گیرد اما همچنان خونسرد و کنترل‌شده باقی می‌ماند؛ درست مانند شخصیت‌هایی که احساساتشان را پنهان می‌کنند.

کارن همایونفر/ «یکی از ما دو نفر»

کارن همایونفر/ «بادیگارد»؛ اضطراب‌های درونی شخصیت‌ داستان را به تصویر می‌کشد

فیلم سینمایی «بادیگارد» به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا محصول سال 1394 در ژانر اکشن و درام ساخته شده است. پرویز پرستویی، مریلا زارعی، پریوش نظریه، بابک حمیدیان، شیلا خداداد، محمود عزیزی، دیبا زاهدی، امیر آقایی، فرهاد قائمیان، محمد حاتمی، علی یعقوبی و پدرام شریفی بازیگران این فیلم هستند.

خلاصه داستان: موضوع درباره بادیگاردی است به نام حیدر که وظیفه حفاظت از مسؤولان بلندپایه کشور را برعهده دارد. حیدر شخصیت آرمانگرایی است که مسائلی را در کارش می‌بیند و این مسائل او را نسبت به کارش دچار تضاد و شک و تردید می‌کند.

موسیقی فیلم سینمایی «بادیگارد» به آهنگسازی کارن همایونفر، فضای تنش‌زده، پر از تعلیق و احساسی را به مخاطب منتقل می‌کند و متناسب با داستان فیلم که حول یک بادیگارد و محافظ شخصیت‌های سیاسی و اجتماعی می‌چرخد، موسیقی تنش و اضطراب‌های درونی شخصیت‌ها را به تصویر می‌کشد.

سازهای زهی (ویولن، ویولا) و پیانو به‌طور غالب در این قطعه موسیقی استفاده می‌شوند. همچنین گاهی از سازهای کوبه‌ای (مانند درام‌ها و پرکاشن‌ها) استفاده می‌شود که احساسی از خشونت و موقعیت‌های پرتنش ایجاد می‌کند. در برخی از سکانس‌های فیلم، صداهای الکترونیک یا اصوات محیطی به کار گرفته می‌شوند که به فیلم فضای مدرن و تهدیدآمیز می‌دهند.

کارن همایونفر/ «بادیگارد»

کارن همایونفر/ «به وقت شام»؛ تقویت فضای جنگی و بی‌ثبات

فیلم سینمایی «به وقت شام» به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا سال 1394 ساخته شده است. بابک حمیدیان، هادی حجازی فر، لاله مرزبان، پیر داغر، رامی عطاالله، جوزیف سلامه و قدرت الله بیات بازیگران این فیلم هستند.

این فیلم به اتفاقات حضور مدافعان حرم در سوریه می‌پردازد. یونس و علی، پدر و پسر خلبانی هستند که مأموریت ویژه آن ها به پرواز درآوردن هواپیمایی از تَدمُر به سمت دمشق است، آن‌ها باید مردم تحت ظلم داعش را به وسیله این پرواز نجات دهند اما در این راه مشکلات زیادی در انتظار آن‌ها است…

موسیقی «به وقت شام» به تقویت فضای درام و شخصیت‌پردازی‌های داستان کمک می‌کند. فیلم با محوریت جنگ بر روی احساسات جنگ‌زده و گاهی تضادهای اخلاقی شخصیت‌ها تمرکز دارد. سازهای زهی (ویولن، ویولا) و پیانو در موسیقی این فیلم نقش اساسی دارند.

در سکانس‌های جنگی از سازهای کوبه‌ای (درام‌ها، پرکاشن‌ها) استفاده می‌شود. استفاده از سازهای الکترونیک و صدای محیطی فضای فیلم را بیشتر به سمت فضای جنگی و بی‌ثبات سوق می‌دهد.

کارن همایونفر/ «به وقت شام»

کارن همایونفر/ «برف روی کاج‌ها»؛ موسیقی از احساسات گمشده سخن می‌گوید

فیلم سینمایی «برف روی کاج‌ها» به نویسندگی و کارگردانی پیمان معادی محصول سال 1390 است. مهناز افشار، ویشکا آسایش، صابر ابر، حسن معجونی، آناهیتا افشار، شیرین یزدان بخش و الهام کردا بازیگران این فیلم هستند.

خلاصه داستان: زنی در مواجهه با یك اتفاق بزرگ در زندگی‌اش، در دو راهه تصمیم قرار می‌گیرد. او یا باید مطابق عرف دست به انتخاب بزند و یا…

سازهای زهی مانند ویولن و ویولا، به‌طور عمده در این فیلم استفاده می‌شوند و برای نمایش احساسات آدمی مانند غم، فقدان و امید به‌کار گرفته می‌شوند. پیانو معمولاً به‌طور ملایم در پس‌زمینه می‌آید. موسیقی فیلم به نوعی از حالات تنهایی، عذاب وجدان و احساسات گمشده سخن می‌گوید که در قالب ملودی‌های غم‌انگیز و گاه آرام، با لایه‌هایی از امید یا آرامش پنهان همراه می‌شود.

کارن همایونفر/ «مدینه»؛ ایجاد فضایی معنوی و متافیزیک

سریال «مدینه» به کارگردانی سیروس مقدم و به تهیه‌کنندگی زینب تقوایی که در ایام ماه رمضان سال 1393 از شبکه شبکه یک سیما پخش شد، روایت زنی است که هم قهرمان است و هم ضد قهرمان که پس از مرگ همسرش دچار فراز و نشیب هایی می‌شود و می‌خواهد به همراه پسر خوانده‌اش کارخانه ی همسرش را به بهترین شکل ممکن اداره کند اما همسر اول جهان مانع جدی او می‌شود.

پریوش نظریه، مهدی سلطانی، بهزاد فراهانی، مجید صالحی، شبنم مقدمی، لیندا کیانی، رضا رویگری، مهرداد صدیقیان، مهرداد ضیایی، مریم بوبانی، آناهیتا افشار نقش، علیرضا مهران و… بازیگران این سریال هستند.

موسیقی این سریال احساس انزوا، گناه، یا آرامش درونی را به خوبی به مخاطب منتقل کند. سازهای زهی مانند ویولن و ویولا در بسیاری از قسمت‌های سریال حضور پررنگی دارند.

کارن همایونفر/ «زیر سقف دودی»؛ احساس گناه و فقدان

فیلم سینمایی «زیر سقف دودی» به نویسندگی و کارگردانی پوران درخشنده محصول 1395 است. فرهاد اصلانی، مریلا زارعی، بهنوش طباطبایی، شهرام حقیقت دوست، حسام نواب صفوی، هوشنگ توکلی، مریم بوبانی، آزیتا حاجیان، ابوالفضل میری و لاله مرزبان بازیگران این فیلم هستند.

این فیلم داستان شیرین است که در زندگی خود با فرزند و همسرش به مرور دچار مشکل می‌شود، او به دنبال یافتن راهی برای ایجاد ارتباط دوباره با خانواده‌اش است اما موفق نمی‌شود و با بحران بیشتری مواجه می‌شود. تلاش دوباره او برای فرار از این بحران، اتفاقات جدیدی را برای او رقم می زند…

سینا سرلک خواننده تیتراژ این فیلم سینمایی است. این فیلم به روابط خانوادگی و پیچیدگی‌های انسانی می‌پردازد، موسیقی این فیلم هم به شکلی طراحی شده که بتواند در لحظات بحرانی یا عاطفی، تنش‌های درونی و موقعیت‌های پیچیده شخصیت‌ها را منعطف و برجسته کند.

بیشتر بخوانید:

مروری بر آثار خاطره‌ساز حمیدرضا صدری/ موسیقی متن

https://didhonar.ir/?p=88104

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − 12 =