تعریف ماهیت و سیر تکاملی موسیقی پاپ و کلاسیک

به گزارش پلاتو هنر، موسیقی پاپ از گذشته تا به حال، به سبکی از موسیقی گفته می‌شود که مخاطبش عموم مردم باشند. این سبک موسیقی می‌تواند در بازه‌های زمانی مختلف بر اساس سلیقه مردم تغییر کند؛ همچنین تجارت و صنعت در این موسیقی نقش مهمی دارد و آثار پاپ جزو پرفروش‌ترین موسیقی‌های دنیا هستند. موسیقی کلاسیک، همان موسیقی سنتی غرب است که مخاطبان خاص‌تری دارد؛ به خصوص در گذشته که فقط به قشر روشن‌فکر و اشراف جامعه تعلق داشته است.

در این گزارش به تعریف ماهیت و سیر تکاملی موسیقی پاپ و کلاسیک در طول تاریخ می‌پردازیم.

موسیقی پاپ

موسیقی پاپ سبکی از موسیقی عامه پسند است که در اوایل قرن بیستم موسیقی پاپ شکل گرفت و بعد از جنگ جهانی جهانی دوم به عنوان یک ژانر مستقل توسعه پیدا کرد. این سبک شامل ملودی های ساده، ریتم های جذاب می‌شوند.

موسیقی پاپ نسبت به موسیقی کلاسیک، ساده‌تر و مبتنی بر ملودی‌های تکرارشونده و هارمونی‌های آسان است. معمولاً در قالب ترانه‌هایی با مدت 3 تا 5 دقیقه ارائه می‌شود. هدف اصلی آن سرگرمی، ایجاد احساسات آنی و جذب مخاطب گسترده است. این موسیقی اغلب ریتمیک و رقص‌آور است. موسیقی پاپ معمولاً از گیتار الکتریک، درام، کیبورد و سینتی‌سایزر بهره می‌برد.

موسیقی پاپ هدفی سرگرم‌کننده، تجاری و ارتباطی مستقیم با مخاطب دارد. این موسیقی معمولاً به دنبال برانگیختن احساسات آنی، ایجاد هیجان و لذت لحظه‌ای است. موسیقی پاپ اغلب برای رقص، شادی، یا حتی آرامش لحظه‌ای شنوندگان ساخته می‌شود و با ملودی‌های ساده و ترانه‌هایی که به موضوعات روزمره می‌پردازند، ارتباط سریع‌تری با مخاطب برقرار می‌کند.

موسیقی پاپ بازتاب‌دهنده مد، ترندها و تحولات اجتماعی است و به سرعت با نیازهای شنوندگان تطبیق پیدا می‌کند.

کنسرت مسیح و آرش
کنسرت مسیح و آرش

سیر تکاملی موسیقی پاپ در طول تاریخ :

در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ موسیقی پاپ به عنوان بخشی از موسیقی عامه پسند است که ریشه در موسیقی فولکلور، اپراهای سبک و موسیقی وودویل که یک سبک سرگرمی، نمایشی بود که در آمریکآ، کانادا که در آن دوران بسیار محبوب شد و مجموعه ای از نمایش های کوتاه و متنوع که تشکیل شده از موسیقی، رقص، کمدی، تردستی آکروبات، پانتومیم و … می‌شد که موسیقی بخش مهمی از آن بود، دارد. در دهه 1920 و ۱۹۳۰ موسیقی جزو بلوز تأثیر زیادی در شکل گیری موسیقی پاپ مدرن گذاشتند.

دهه ۱۹۵۰، ظهور راک اند رول :

در این دوران موسیقی پاپ تحت تأثیر راک اند رول، ریتم بلوز و موسیقی کانتری قرار گرفت. الویس پریسلی و چاک بری از جمله هنرمندانی بوند که موسیقی پاپ را تحت تاثیر قرار دادند.

 

دهه ۱۹۶۰، انقلاب بیتلز و موج بریتانیایی

گروه هایی مانند بیتلز و رولینگ استونز موسیقی پاپ را متحول کردند و آن را از قالب سنتی به سبکی پیچیده تر و جهانی تبدیل کردند. همچنین در این دوران شاهد ادغام موسیقی پاپ سایکولیک، موسیقی راک و سول بودیم.

دهه ۱۹۷۰، ظهور دیسکو و موسیقی الکتریک

موسیقی پاپ در این دوره تحت تأثیر دیسکو ، راک و موسیقی فانک کار گرفت و نیز هنرمندانی مانند مایکل جکسون و مدونا نقش کلیدی در تکامل این ژانر داشتند.

دهه ۱۹۸۰، عصر طلایی موسیقی پاپ

ظهور (MTV) باعث شد موسیقی پاپ همراه با موزیک ویدئو به پدیده ای جهانی تبدیل شود و نیز استفاده از سینتی سایزر و موسیقی الکتریک گسترش یافت.

دهه ۱۹۹۰ تا به امروز

موسیقی پاپ در این دوران با سبک هایی مانند Hip Hop ،R&B، الکترونیک دنس میوزیک (EDM) و حتی موسیقی لاتین ترکیب شد. امروزه هنرمندانی مانند، تیلور سوئیفت ، بیلی آیلیش و بی کی اس و اهدایت می کنند ت می کنند موسیقی پاپ را در سطح جهانی هدایت می‌کنند.

موسیقی Hip Hop

موسیقی کلاسیک

موسیقی کلاسیک معمولاً ساختارهای پیچیده‌تری دارد و از فرم‌های متنوعی مانند سمفونی، کنسرتو، سونات، و فوگ استفاده می‌کند. آهنگ‌های کلاسیک گاهی تا یک ساعت یا بیشتر طول می‌کشند. این نوع موسیقی معمولاً برای ایجاد احساسات عمیق، بیان فلسفی و هنری ساخته می‌شود و ممکن است نیاز به تمرکز و تحلیل بیشتری داشته باشد.

موسیقی کلاسیک اغلب با ارکسترهای بزرگ، پیانو، ویولن، سازهای زهی و بادی نواخته می‌شود.

هدف اصلی موسیقی کلاسیک، بیان عمیق احساسات، تفکر فلسفی، و تجربه زیبایی‌شناختی است. این موسیقی اغلب برای ایجاد تأثیرات درونی و روحی، تحریک اندیشه و انتقال احساسات پیچیده ساخته می‌شود. بسیاری از آثار کلاسیک دارای پیام‌های فلسفی و عاطفی هستند که احساساتی مانند شادی، غم، هیجان و حتی تراژدی را منتقل می‌کنند. موسیقی کلاسیک به دلیل ساختار پیچیده‌اش می‌تواند ذهن را به چالش بکشد و تمرکز را افزایش دهد.

موسیقی کلاسیک دارای ریشه های عمیقی در تمدن های باستانی ۴/۳ به ویژه یونان و روم دارد. در این تمدن ها موسیقی بعد مهمی در مراسم مذهبی، جشن ها و نمایش های تئاتری داشت و فلاسفه ای مانند ارسطو و افلاطون بر اهمیت موسیقی در تربیت و اخلاق تاکید می کردند.

ارکستر موسیقی ملی ایران
ارکستر موسیقی ملی ایران

دورهای موسیقی کلاسیک

موسیقی قرون وسطی ( ۱۵۰۰ – ۱۴۰۰ میلادی)

در دوره موسیقی کلاسیک بیشتر مذهبی و کلیسایی دیده می‎‌شد و گریگوریایی و موسیقی چندصدایی (پلی فونیک) شکل گرفتند گرفتند.

موسیقی دوره رنسانس از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۶۰۰ میلادی

سبک موسیقی رنسانس (Renaissance Music) یکی از سبک های موسیقی کلاسیک است. موسیقی در دوره رنسانس پیچیده‌ و سبک‌های چند صدایی به اوج خود رسیدند.

در دوره رنسانس موسیقی آوازی غیر مذهبی به گونه‌ای فزاینده محبوبیت پیدا کرد که در سرتاسر اروپا موسیقی با همراهی و نیز تنظیم آواز یا شعرهایی به زبان‌های گوناگون مثل ایتالیایی، فرانسوی، اسپانیایی، آلمانی، هلندی و انگلیسی به کار گرفته شد.

گونه‌ای مهم از موسیقی آوازی غیر مذهبی دوره رنسانس مادری گال است که برای چند تک خوان و مبتنی بر یک شعر کوتاه که اغلب مضمون عاشقانه دارد، هزاران نسخه مادریدگال ایتالیایی در سده شانزدهم به چاپ رسید. از میان آن ها می‌توان به لوکا مارنتسیو کارلو جزوالدو اشاره کرد.

موسیقی پاپ و کلاسیک
موسیقی پاپ و کلاسیک

موسیقی دوره باروک از سال ۱۶۰۰ تا ۱۷۵۰ میلادی

واژه باروک معانی گوناگونی مانند پر زرق و برق و بسیار پر تزئین دارد. هنر در این دوره بسیار پر زرق و برق بوده که می‌توان آن را در نقاشی‌های دوره باروک و همچنین در معماری‌های و یا موسیقی دوره باروک مشاهده کرد. از نقاشان مطرح این دوره می‌توان به رامبرانت هلندی اشاره کرد و همچنین از معماری‌های این دوره می‌توان به کاخ ورسای در فرانسه که در نزدیک پاریس هست اشاره کرد که طرح آن توسط سه طراح برجسته فرانسوی، لویی لو معمار اصلی و ژول اردوان مانسر، ومحوطه سازی و باغ ها توسط آندره لو نوتر انجام شد.

موسیقی دوره باروک را می‌توان به سه دوره باروک آغازین از سال ۱۶۰۰ تا ۱۶۴۰، باروک میانی از سال ۱۶۴۰ تا ۱۶۸۰ و باروک پایانی از سال ۱۶۸۰ تا ۱۷۵۰ تقسیم بندی کرد، اگرچه امروزه معروف‌ترین آثار دوره باروک از دوره پایانی دوره باروک هستند.

با این وجود دوره آغازین باروک یکی از انقلابی‌ترین دوران‌های تاریخ موسیقی بوده است. از آهنگسازان معروف این دوره می‌توان
به سوهان سباستین باخ، مونته وردی، ویوالدی، کورلی و هندل اشاره کرد.

موسیقی پاپ و کلاسیک

موسیقی دوره کلاسیک از سال ۱۷۵۰ تا ۱۸۲۰ میلادی

موسیقی این دوره بسیار متعادل شفاف و منظم بود. آهنگسازانی همچون موتزارت هایدن و بت هوون برجسته‌ترین چهره‌های این دوره بودند. ارکستر کلاسیک یا همان ارکستر سمفونی که امروزی در دوره کلاسیک گسترش پیدا کرد همچنین استفاده از نوانس‌های مختلف مانند در این دوره رواج پیدا کرد.

موسیقی پاپ و کلاسیک

موسیقی دوره رمانتیک از سال ۱۸۲۰ تا ۱۹۰۰ میلادی

احساسات و فردگرایی در دوره رمانتیک موسیقی اهمیت یافت. از آهنگسازان دوره رمانتیک می‌توان به شوپن، شومان، دورژاک برامس، چایکوفسکی ،واگنر و جوزپه وردی اشاره کرد.

 

موسیقی دوره مدرن و معاصر ۱۹۰۰ تاکنون

در این دوره موسیقی به سمت تجربه‌گرایی و تنوع سبک‌ها رفت آهنگسازانی مانند دبوسی و استرا وینسکی شوئنبرگ نوآوری‌های زیادی در موسیقی ایجاد کردند.

در نهایت باید گفت موسیقی کلاسیک همچنان به عنوان یک سبک مهم و تاثیرگذار باقی مانده و الهام بخش بسیاری از موسیقی‌دانان سرتاسر جهان است. موسیقی پاپ و کلاسیک دو ژانر کاملاً متفاوت هستند که از نظر ساختار، هدف، اجرا و تأثیرگذاری فرهنگی تفاوت‌های زیادی دارند.

بیشتر بخوانید:

باروک؛ انقلابی‌ترین دوره‌ موسیقی در تاریخ هنر

https://didhonar.ir/?p=87645

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + 13 =