تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان/ 5 ترانه برای بشریت

کدام یک از تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان را شنیده‌اید؟

به گزارش پلاتو هنر، موسیقی، تنها مجموعه‌ای از صداها نیست و می‌تواند مرزها را در جهان هستی گسترش دهد و حتی تاریخ را دگرگون کند. در میان انواع موسیقی، ترانه‌های اعتراضی جایگاه ویژه‌ای دارند؛ چرا که بازتاب فریاد جمعی یک نسل، یک ملت یا حتی بشریت در برابر ظلم، تبعیض، جنگ و بی‌عدالتی هستند.

از نوای آرام و امیدوارانه‌ی جان لنون در Imagine تا فریاد خشمگین گروه Rage Against the Machine در Killing in the Name، موسیقی اعتراضی به عنوان زبانی جهانی برای بیان دردها و خواسته‌های مردم عمل کرده است. این گزارش نگاهی است به تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان؛ ترانه‌هایی که نه‌تنها الهام‌بخش جنبش‌های اجتماعی بوده‌اند، بلکه خود به بخشی از حافظه‌ی تاریخی و فرهنگی ملت‌ها تبدیل شده‌اند.

در این گزارش به معرفی 5 ترانه که به تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان تبدیل شده‌اند، می‌پردازیم.

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان؛ Imagine» /John Lennon» (تصور کن – جان لنون)

«Imagine» یکی از معروف‌ترین آهنگ‌های اعتراضی در سطح جهان به حساب می‌آید. جان لنون در این قطعه از آرمان‌های صلح‌طلبانه و جهانی صحبت می‌کند و خواستار جهانی بدون مرزهای سیاسی و جنگ است. او باور داشت اگر انسان‌ها بتوانند از مرزبندی‌های ذهنی جنگ و خشونت، دین و مذهب عبور کنند، شاید بتوانند در صلح و همزیستی زندگی کنند.

این اثر موسیقی در سال 1971 منتشر شد، در دورانی که جهان درگیر جنگ ویتنام، جنگ سرد و ناآرامی‌های اجتماعی گسترده بود. این موسیقی با یک پیانونوازی آرام آغاز می‌شود که با انتقال احساس امید و تامل، این مفهوم را به مخاطب می‌رساند که صلح، پیچیده نیست.

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان
تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان؛ Blowin’ in the Wind» /Bob Dylan» (دمیدن در باد-باب دیلن)

«Blowin’ in the Wind» یکی از ماندگارترین و تاثیرگذارترین ترانه‌های اعتراضی قرن بیستم به شمار می‌آید. این اثر توسط باب دیلن (Bob Dylan) در سال 1962 نوشته شد و در سال 1963 در آلبوم «The Freewheelin’ Bob Dylan» منتشر شد.

این ترانه به موضوعاتی نظیر جنگ و صلح، نژادپرستی، بی‌عدالتی و حقوق بشر و سوالات بی‌جواب می‌پردازد. سوالاتی نظیر چند جاده باید یک انسان بپیماید تا بتوان او را انسان نامید؟ و یا چند بار باید گلوله‌ای شلیک شود تا دیگر جنگی نباشد؟

پاسخ همه این پرسش‌ها، از دیدگاه دیلن، در باد است، یعنی یا هنوز مشخص نیست، یا آن‌قدر واضح است که اغلب نادیده گرفته می‌شود. این ترانه تبدیل به سرود غیررسمی جنبش حقوق مدنی آمریکا شد و در تظاهرات‌ها و اعتراضات اجتماعی آن دوران بارها خوانده شد. گیتارنوازی در این قطعه موسیقی با ساختاری مینیمالیست به گوش می‌رسد.

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان؛ Redemption Song» /Bob Marley» (سرود رستگاری-باب مارلی)

«Redemption Song» یکی از معروف‌ترین آثار باب مارلی (Bob Marley) است که در سال 1979 منتشر شد و به یک سرود جهانی برای آزادی، رهایی و مبارزه علیه ظلم و ستم تبدیل شد.

این ترانه به مسائلی عمیق و انسانی می‌پردازد. یکی از مهم‌ترین موضوعات این ترانه آزادی ذهنی است. مارلی در این آهنگ از مردم می‌خواهد که از «زنجیرهای ذهنی» آزاد شوند و به دنبال رهایی واقعی باشند، نه فقط آزادی فیزیکی. او به مبارزه با ایده‌ها و باورهای محدودکننده‌ای اشاره می‌کند که فرد را در زنجیر نگه می‌دارند.

ترانه به نوعی دعوت به آزادی و استقلال فکری است و از مردم می‌خواهد که در برابر ظلم و بی‌عدالتی‌ که در جهان وجود دارد، مقاومت کنند. همچنین، مارلی از تجربیات شخصی خودش و تاریخ سیاه‌پوستان الهام گرفته است و از پیامدهای استعمار و برده‌داری صحبت می‌کند. در این قطعه گیتار آکوستیک با صدایی آرام به گوش مخاطب می‌رسد.

این قطعه موسیقی به عنوان یک سرود ضد استعمار، در کشورهایی که درگیر مبارزات برای آزادی و رهایی از استعمار بودند، به خصوص در آفریقا و مناطقی از کارائیب، جایگاه ویژه‌ای دارد و به یک نماد از استقامت، آزادی و لزوم مبارزه برای عدالت تبدیل شده است.

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان
تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان؛ The Times They Are a-Changin» /Bob Dylan» (زمانی آن‌ها تغییر می‌کنند-باب دیلن)

آهنگ «The Times They Are a-Changin» از باب دیلن (Bob Dylan) یکی از تاثیرگذارترین ترانه‌های اعتراضی دهه ۶۰ میلادی است که در سال 1964 منتشر شد که به یک سرود انقلابی تبدیل شد. این قطعه صدای نسل جوانی بود که خواستار تغییرات عمیق اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بود.

در زمان انتشار این آهنگ، آمریکا درگیر جنبش حقوق مدنی، جنگ با ویتنام بود. در این ترانه دیلن از نسل جدید می‌خواهد که پیش‌قدم شود، حرف بزند و سکوت را بشکند. ریتم آهسته این موسیقی با ساز گیتار و هارمونیکا احساس حرکت و دگرگونی را به مخاطب القا می‌کند. این آهنگ تأکید دارد که تغییر یک روند اجتماعی اجتناب‌ناپذیر است و کسانی که در برابر این تغییرات مقاومت کنند، زیر پای تاریخ له خواهند شد.

بسیاری از هنرمندان از جمله سایمون و گارفانکل و نینا سیمون از این موسیقی الهام گرفتند و نسخه‌هایی از آن اجرا کردند.

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان؛ Fight the Power» /Public Enemy» (مبارزه با قدرت پابلیک انمی)

«Fight the Power» از گروه Public Enemy به نوعی موسیقی اعتراضی خیابانی یکی از نمادین‌ترین ترانه‌های اعتراضی موسیقی هیپ‌هاپ است. این قطعه در سال 1989 منتشر شد و به سرعت به یک فریاد اعتراضی علیه نژادپرستی، تبعیض، و ظلم ساختاری در آمریکا تبدیل شد.

این ترانه در ابتدا به سفارش کارگردان معروف اسپایک لی (Spike Lee) برای فیلم Do the Right Thing درباره تنش‌های نژادی در بروکلین نیویورک ساخته شد. گروه Public Enemy با این آهنگ تبدیل به صدای اعتراض سیاه‌پوستان آمریکا در آن دوران شدند.

یکی از جملات این ترانه «Fight the power, we’ve got to fight the powers that be» به یک شعار سیاسی و فرهنگی برای جنبش‌های عدالت‌خواهانه و نماد مقاومت و مبارزه با ظلم علیه سیاه‌پوستان تبدیل شد.

این موسیقی با افکت‌های صوتی خشن، و لحن پرشور و عصبی مخاطب را به تفکر وامی‌دارد و در فهرست ۵۰۰ ترانه برتر تاریخ، در رتبه‌ی اول قرار گرفته است.

تاثیرگذارترین آهنگ‌ های اعتراضی جهان

بیشتر بخوانید:

موسیقی در آیینه نقاشی/ موسیقی های الهام‌گرفته از آثار تصویری/ 3 روایت شنیداری

https://didhonar.ir/?p=88028

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش − پنج =