به گزارش پلاتو هنر، پیندار وَن آرمان مهندس رباتیک و هنرمندی آمریکایی است که در کارنامه هنری خود، جوایز متعددی دارد. وَن آرمان رباتهایی خلق و کد نویسی میکند که با تکنیکهای مختلفی نقاشی میکنند و او با این رباتهایش به کندوکاو میپردازد. او با کمک رباتهای دستسازش که با استفاده از فناوری هوش مصنوعی نقاشی میکنند، برنده مسابقه «ربات آرت» شد. این هنرمند آمریکایی را بیشتر به دلیل پروژه هنری رباتیکش «کلَود پِینتِر»(Cloud Painter) میشناسند.
«کلَود پِینتِر» رباتی خودگردان است و هر کسی که به اینترنت دسترسی داشته باشد، میتواند با کنترل کردن آن اثر هنری خلق کند. این هنرمند در کنفرانس و مصاحبههای زیادی نیز حضور داشته است.
کنجکاوی و تلاش ون آرمان برای پاسخ به سوال «خلاقیت از کجا نشات میگیرد؟»، شروع کاوش او را در دنیای هنر رباتیک رقم زدند. برای پاسخ به این سوال همگانی، او مراحل هنری خودش را جزء به جزء بررسی میکند ونقاشی کردن را به رباتها یاد میدهد.
اولین ماشین ون آرمان خطوط سادهای با قلمو میکشید ولی حالا جدیدترین ربات او با استفاده از یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی، عملکردی انسانگونه مشابه هنرمندان دارد و آثار هنری و ترکیببندیهای منحصر به خودش را خلق میکند.
تاثیر هوش مصنوعی روی خلاقیت
این هنرمند که بیش از 15 سال با هوش مصنوعی کار کرده است، درباره تاثیرات هوش مصنوعی روی خلاقیتش عنوان کرد: تلاش برای یاد دادن نقاشی به ماشینهایم، من را مجبور کرده است که فرآیند خلاقیت خودم را مورد بررسی قرار دهم تا در نتیجه به درک عمیقتری از آن برسم. با هر نقاشی که رباتهایم میکشند، من سعی میکنم به آنها یاد بدهم که چگونه مانند خودم موقع نقاشی، همه تصمیمهای زیباییشناسانه را به طور مستقل بگیرند. این کار خیلی جالب بوده است چون برای اینکه خلاقیت خودم را به ماشین یاد بدهم، مجبور میشوم که این فرآیند را به مراحلی منطقی تبدیل کنم. گاهی اوقات تلاشهایم نتیجه میدهد و گاهی هم نه. تبدیل فرآیند خلاقیتم به مراحلی منطقی، باعث میشود که من متوجه نحوه عملکرد خلاقیت خودم شوم و به درک واضحتری از نحوه عملکرد ذهنم برسم. چه چیزی میتواند جالبتر از رسیدن به درک عمیقتری از خودمان از طریق آشنایی بیشتر با فرآیند خلاقیتمان باشد؟
آیا هوش مصنوعی هنر خلق میکند؟
او مطرح کرد: آیا هوش مصنوعی هنر خلق میکند؟ معلوم است که نه. هنوز نمیتواند.
پیندار به سوال «آیا هوش مصنوعی میتواند خلاق باشد؟» این گونه پاسخ داد: بله، قطعا میتواند. اگر شک دارید، به موجی که اخیرا هنرمندان هوش مصنوعی در سر تا سر جهان به راه انداختهاند، نگاه کنید؛ هنرمندانی که خیلی از تواناییهای خلاقانه هوش مصنوعی را به نمایش میگذارند.
او در پایان گفت: سوالهای «آیا ماشینها و رباتها میتوانند خلاق باشند؟» و «آیا میتوانند هنرمند شوند؟»، دو معقوله متفاوت هستند. هنر خیلی از خلاقیت استفاده میکند ولی هنر یعنی ارتباطی که یک نفر با دیگری برقرار میکند. تا زمانی که یک ماشین حرفی برای گفتن به ما نداشته باشد، هنری نخواهد آفرید. چون در غیر این صورت، بدون هیچ پیامی، فقط [چیزی] میسازد.
فاطمه زهرا معصومی
بیشتر بخوانید:
معرفی نقاشی مینیمال ، کمتر بیشتر است