به گزارش پلاتو هنر، سینما همواره آینهای برای بازتاب واقعیتهای تاریخی، اجتماعی و انسانی بوده است. در جشنواره فجر 43، فیلمسازان بار دیگر به سراغ روایتهایی رفتهاند که از دل حقیقت برخاستهاند؛ داستانهایی که نهتنها بر پرده نقرهای، بلکه در خاطرات و تاریخ یک ملت جاودانه شدهاند. از جنگ و مقاومت گرفته تا پشتپرده فوتبال و روایتهای شخصی، امسال فیلمهایی بر پرده سینما نقش بستهاند که ریشه در واقعیت دارند و تماشاگران را با خود به گذشته، به لحظات سرنوشتساز و به عمق زندگی شخصیتهای ماندگار میبرند. در این گزارش، نگاهی داریم به 10 فیلم برتر جشنواره فجر 43 که برگرفته از داستانهای واقعیاند.
10. فیلم سینمایی «بازی خونی»
اثری پرتنش و هیجانانگیز که با الهام از یک واقعه ساخته شده و به یکی از حساسترین برهههای تاریخ معاصر ایران میپردازد. فیلم «بازی خونی» به کارگردانی حسین میرزامحمدی و تهیهکنندگی سعید پروینی، یکی از آثار برجستهی چهل و سومین جشنواره فیلم فجر است. این فیلم دومین تجربه کارگردانی میرزامحمدی پس از «کت چرمی» محسوب میشود.
خلاصه داستان:
«بازی خونی» به واقعه تاریخی آبان ۱۳۶۰ در شهر آمل میپردازد. در آن دوران، اتحادیه کمونیستهای ایران، معروف به سربداران، در جنگلهای آمل مستقر شدند و قصد داشتند با استفاده از شرایط جنگ ایران و عراق، با فتح شهرها، زمینههای تجزیه و سقوط حکومت را فراهم کنند. فیلم با روایتی دراماتیک، این رویداد تاریخی و مقاومت مردم آمل را به تصویر میکشد.
بازیگران:
در این فیلم، هنرمندانی چون ارسطو خوشرزم، سارا حاتمی، پیام احمدینیا، مهیار شاپوری، مجید پتکی، مجید آقاکریمی، لیندا کیانی، شادی مختاری، کیسان دیباج، محمدصادق برقعی، علیرضا گیلوری و محمد موحدنیا نقشآفرینی کردهاند.
«بازی خونی» با پرداختن به یکی از مقاطع مهم تاریخ معاصر، تلاش میکند تا بخشی از رشادتها و مقاومتهای مردم آمل را روایت کند.
🔹 برای مشاهده تیزر رسمی این فیلم، میتوانید به ویدئوی زیر مراجعه کنید:
9. فیلم سینمایی «تاکسیدرمی»
فیلمی که با نگاهی به یک داستان واقعی، به مسائل اجتماعی و چالشهای زندگی روزمره برخی اقشار جامعه پرداخته است.
خلاصه داستان:
فیلم «تاکسیدرمی»، اثری کمدی-فانتزی به کارگردانی محمد پایدار و تهیهکنندگی محمدجواد موحد است که در سال ۱۴۰۳ تولید شده و در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. این فیلم داستان تلاش سه شکارچی برای شکار گوزن زرد ایرانی در حال انقراض را روایت میکند. ماجرا در دوران پهلوی و در بحبوحه پیروزی انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ رخ میدهد و به علاقهمندی عبدالرضا پهلوی، برادر ناتنی محمدرضا شاه، به شکار گوزن میپردازد. او برای این منظور به جنگلهای شمال ایران سفر میکند.
بازیگران:
در این فیلم، بازیگرانی چون مجید صالحی، حسن معجونی، هادی کاظمی، آناهیتا درگاهی و فرزین محدث به ایفای نقش پرداختهاند. مجید صالحی با گریمی متفاوت نقش یکی از شکارچیان را ایفا میکند و همراه با دیگر بازیگران، داستانی پر از ماجراجویی و طنز را پیش میبرد.
محسن ملکی، نویسنده فیلم، در نشست خبری جشنواره فیلم فجر بیان کرد که ایده اولیه فیلم بر اساس یک خبر واقعی درباره گوزن زرد ایرانی شکل گرفته است. او افزود که این فیلم گامی نو در سینمای ایران با ترکیب فانتزی، کمدی و درام است.
🔹 برای مشاهده تیزر رسمی این فیلم، میتوانید به ویدئوی زیر مراجعه کنید:
8. فیلم سینمایی «1968»
فیلم «۱۹۶۸» به مسابقه تاریخی فوتبال ایران و اسرائیل در سال 1968 میلادی یا 1347 شمسی میپردازد.
خلاصه داستان:
ایران موفق میشود در سال 1968، یعنی در فینال جام ملتهای آسیا سال 1347، اسرائیل را شکست بدهد، اما این همه ماجرا نیست…
بازیگران و عوامل فیلم «۱۹۶۸»:
امیر نوروزی، پادینا کیانی، امیراحمد قزوینی، هادی شیخالاسلامی، سیامک ادیب، منصور نصیری و لیندا کیانی در این فیلم ایفای نقش میکنند.
7. فیلم سینمایی «اسفند»
روایتی مستندگونه از یک داستان واقعی که با پرداختی سینمایی به تصویر کشیده شده است. فیلم «اسفند» روایتی از زندگی سردار شهید علی هاشمی، از سرداران دوران دفاع مقدس است که معروف به «سردار هور» است. دانش اقباشاوی این فیلم را با حال و هوای فیلمهای جبهه و جنگ ساخته است.
خلاصه داستان:
وقتی مشکلات بین بومیان عرب خوزستان و رزمندگان افزایش یافته بود، هر لحظه ممکن بود این مشکلات خود تبدیل به بحران شود. علی هاشمی برای مدیریت این بحرانها وارد عمل میشود. شهید علی هاشمی با گفتگو و فعالیت با بومیان منطقه، خطوط چالش مردم منطقه با رزمندگان دفاع مقدس را کمرنگ کرد و موجب شد عربها خود را خالصانه در خدمت دفاع مقدس انقلاب اسلامی قرار داده و در این راه مجاهدتهای کمنظیری از خود نشان دهند. با کمک هم، قرارگاه سری متشکل از عربها برای شناسایی، طراحی و انجام عملیات آبی-خاکی تشکیل شد که در نهایت منجر به فتح جزایر مجنون شد.
بازیگران و عوامل فیلم «اسفند»:
رضا مسعودی، مهدی زمینپرداز، سعید آل بوعبادی، خیام وقارکاشانی، محمدرضا عقدائی یزدی، یاسین مسعودی، محمد عسگری، جلال باوی، طاهر نیکآزاد، مهدی فتحی و نیما جمالی در این فیلم حضور دارند.
«اسفند» فیلم تازه اقباشاوی، به تهیهکنندگی مرحوم جلیل شعبانی و مهاجر توحیدپرست، محصول مشترک سازمان هنری رسانهای اوج و بنیاد سینمایی فارابی است.
6. فیلم سینمایی «اشک هور»
شاید برای نخستین بار باشد که در جشنواره فیلم فجر از یک سردار شهید دو فیلم مختلف ساخته شده باشد. “اسفند” به موضوع شهید علی هاشمی میپردازد و “اشک هور” نیز به این شهید دفاع مقدس پرداخته است.
خلاصه داستان:
مدت زمان زیادی به پایان جنگ ایران و عراق باقی نمانده است. علی هاشمی، فرمانده قرارگاه نصرت، در پی حمله نیروهای عراقی مجبور میشود از جزیره مجنون عقبنشینی کند. با مفقود شدن علی هاشمی در چهارم تیر ۱۳۶۷، حضور خانواده این فرمانده و بهخصوص مادرش پررنگتر میشود. بازه زمانی فیلم، از سالهای جنگ ایران و عراق تا ۲۲ سال بعد از کشف پیکر علی هاشمی را در بر میگیرد.
کارگردان: مهدی جعفری بازیگران: رویا افشار، رضا ثامری، میثم رازفر، تورج الوند، ساره رشیدی و شبنم گودرزی
5. فیلم سینمایی «بازی را بُکش»
سالهاست بحث مافیای فوتبال بر سر زبانها افتاده و اینبار ابراهیم عزیزی با یک داستان واقعی به سراغ آن رفته است. تهیهکنندگی این فیلم بهصورت مشترک بر عهده محسن و مصطفی کیایی بوده است و نام قبلی فیلم “توتو” بوده که به “بازی را بکش” تغییر میکند.
خلاصه داستان:
موسی، از پیشکسوتان فوتبال، برادرش را در یک سانحه ورزشی از دست میدهد. او در مسیر کشف راز مرگ برادرش با حقایق عجیبی روبهرو میشود.
بازیگران و عوامل فیلم:
محسن کیایی، هدی زینالعابدین، محمد بحرانی، متین حیدرینیا و پوریا رحیمیسام در این فیلم بازی کردهاند.
کارگردانی فیلم “بازی را بکش” بر عهده محمد ابراهیم عزیزی بوده است.
4. فیلم سینمایی «رها»
فیلم “رها” که در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر با واکنشهای مثبت زیادی روبرو شده است، یک درام خانوادگی با بازی جذاب شهاب حسینی میباشد. تهیهکنندگی اثر را سعید آقاخانی بر عهده داشته و حسام فرهمند هم کارگردان آن بوده است. از نکته قابل توجه به حضور مرضیه برومند میتوان اشاره کرد که بهعنوان مشاور کارگردان در پروژه حضور داشته است.
خلاصه داستان:
توحید ۵۵ ساله به همراه همسر و فرزندانش زندگی متوسطی دارند. تا اینکه یک اتفاق خیلی ساده، داستان زندگی آنها را به هم میریزد.
بازیگران و سایر عوامل:
شهاب حسینی، غزل شاکری، ضحا اسماعیلی، آرمان میرزایی، محمدرضا سامیان، محمد اشکانفر، هادی افتخارزاده، ماهنی مهرپرور، سپیده پهلوانزاده و بردیا دیانت.
3. فیلم سینمایی «صیاد»
معمولاً در سینمای ایران بیشترین فیلمهایی که بر اساس واقعیت ساخته میشوند، در دسته فیلمهای حوزه دفاع مقدس قرار میگیرند. “صیاد” هم به همین ترتیب یک فیلم در ژانر دفاع مقدس و البته بیوگرافی است. کارگردانی این اثر بر عهده جواد افشار بوده است. جواد افشار اگرچه فیلمهای بسیاری در پرونده کاری خود دارد، اما نام او با سریالهای سری اول و دوم «گاندو» بر سر زبانها افتاد.
در خلاصه داستان فیلم سینمایی «صیاد» آمده است: مدتی است این سؤال رهایم نمیکند، چرا گلولهها از کنارم میگذرند و نادیدهام میگیرند؟!
از مهمترین حاشیههای فیلم «صیاد» میتوان به نخستین عکس منتشر شده از این فیلم سینمایی اشاره کرد. علی سرابی که نقش صیاد را ایفا میکند، به همراه مارال بنیآدم، نقش همسر صیاد را بازی میکنند و هر دو در زندگی واقعی زن و شوهر هستند.
بازیگران این اثر سینمایی عبارتند از: علی سرابی در نقش علی صیاد شیرازی، مارال بنیآدم، هومن برقنورد، نادر سلیمانی، محمدرضا هدایتی، رز رضوی، حامد شیخی.
2. فیلم سینمایی «ناتوردشت»
فیلمی به کارگردانی سید محمدرضا خردمندان که البته هیچ ارتباطی با «ناطوردشت»، رمان معروف و محبوب «سلینجر» ندارد. این نکته اولین برداشت اهالی رسانه از فیلم بود وقتی که نامش را بین فهرست فیلمهای راهیافته به چهل و سومین جشنواره فیلم فجر دیدند.
خلاصه داستان:
من وقتی بچه بودم و چیزی میخواستم و برام نمیگرفتن، میرفتم یه گوشه قایم میشدم تا تنبیهشون کنم…
بازیگران و سایر عوامل:
هادی حجازیفر، میرسعید مولویان، شبنم قربانی و…
1. فیلم سینمایی «موسی کلیمالله: به وقت طلوع»
«موسی کلیمالله» از آن دسته فیلمهای مرموز تاریخ سینمای ایران به حساب میآید. قبلتر قرار بود فرجالله سلحشور، کارگردان «یوسف پیامبر»، فیلم را جلوی دوربین ببرد، اما ناگهان مریض شد و با همان مریضی فوت کرد. پس از آن ساخت آن به جمال شورجه سپرده شد که او هم بهصورت مشکوکی مریض شد و توانایی ساخت پروژه را پیدا نکرد. در نهایت ابراهیم حاتمیکیا کارگردان این پروژه شد. خیلیها بر این باور بودند که مرگ فرجالله سلحشور و مریضی جمال شورجه در حقیقت ترور بیولوژیکی بوده که البته هیچوقت اثبات نشد.
به هر حال فیلم «موسی کلیمالله» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا یکی از پروژههای سینمایی مهم ایران است که به روایت داستان زندگی حضرت موسی (ع) بر اساس منابع اسلامی و قرآنی میپردازد. این فیلم بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدات سینمایی مذهبی ایران شناخته میشود و قرار است داستان پرماجرای زندگی حضرت موسی (ع) از ولادت تا پیامبری و مقابله او با فرعون را به تصویر بکشد.
![فیلم موسی کلیم الله](https://didhonar.ir/wp-content/uploads/2025/02/فیلم-موسی-کلیم-الله.webp)
موضوع و داستان فیلم:
فیلم موسی کلیمالله بر اساس داستان زندگی حضرت موسی (ع) از قرآن کریم ساخته شده است. این روایت شامل بخشهای مختلفی از زندگی موسی (ع) میشود.
این فیلم بازیگران و عوامل زیادی را دارد که از مهمترین آن ها می توان به بهنام تشکر در نقش فرعون، بهاره کیان افشار در نقش آسیه، علیرضا کمالی در نقش عمران (پدر حضرت موسی)، مریلا زارعی در نقش مادر حضرت موسی و بسیاری دیگر از بازیگران اشاره کرد.
این آثار نشاندهنده علاقه فیلمسازان به پرداختن به وقایع واقعی و مستند هستند، که علاوه بر جذابیت سینمایی، میتوانند آگاهی عمومی را نسبت به برخی موضوعات تاریخی، اجتماعی و سیاسی افزایش دهند. جشنواره امسال، بار دیگر فرصتی است برای بررسی روایتهایی که از دل واقعیت برخاستهاند و به پرده نقرهای راه یافتهاند.