نمایش «آقای اشمیت کیه؟» به قلم سباستین تیری و ترجمه شهلا حایری با کارگردانی هاله بهبودی از 18 آذرماه روی صحنه رفته و تنها 2 اجرای دیگر از این نمایش باقی مانده است.
در این نمایش بازیگرانی چون حسین جاهد، عارفه احمدپور، رضا دشتکی، سینا فرجام، رامتین تقیپور و علی اکبر طباطبایی ایفای نقش میکنند. «آقای اشمیت کیه؟» توسط این گروه با چاشنی کمدی و طنز و طراحی صحنه نشیمن منزلی با میز غذاخوری بزرگ، تابلو و دکوراسیون خانه امروزی، در عمارت نوفل لوشاتو بر صحنه آمده تا تماشاگر را با این درام فرانسوی آشنا کند.
هاله بهبودی کارگردان این نمایش در گفتگو با پلاتوهنر با اشاره به دلایل انتخاب این نمایشنامه عنوان کرد: انتخاب این نمایشنامه دلایل بسیاری داشت، از جمله پایین بودن معیارهای تأمل در ساختارهای کوچک و بزرگ اجتماعی مانند خانواده و شهر محل زیست، فرصتی برای تنفس ذهنی مخاطبان، آسیبشناسی و پیشگیری یا حتی درمان بیماریهای روانی مرتبط با موضوع این نمایش. ما 5 ماه به علت تغییر بازیگران و عدم تطابق با نقشها درگیر پروسه تولید نمایش «آقای اشمیت کیه؟» بودیم.
این کارگردان با اشاره به نحوه انتخاب بازیگران این نمایش خاطر نشان کرد: در جهان معاصر هنر با توجه به زیر ساختهای متعددی چون تربیت هنرجویان در آکادمی و آموزشگاه، فیلمهای آموزشی، تولیدات سینمایی و تئاتری و… سالانه تعداد قابل توجهی بازیگر و عوامل به خیل عظیم هنرمندان کشور اضافه میگردد و همین نگرانیهای فراوانی را به همراه دارد تا معیارهای ثابتی وجود نداشته باشد و کارگردان هر پروژهای با بازیگرانی متفاوت اثر هنری را خلق و به سرانجام برساند. معیارهای من برای بازیگران این نمایش تعهد، تجربه، تخصص و داشتن معیارهای منحصر به فردی مطابق نقشِ مورد نظر بود.
دغدغهام نیاز مخاطب تئاتر است
بهبودی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به دغدغههای خود در حوزه تئاتر و نمایش عنوان کرد: دغدغه شخصیام به عنوان یک هنرمند، نیازهای مخاطب عام و خاص تئاتر است. جامعه نیاز به طراوت، پویایی، نشاط و اندیشهورزی دارد و قطعا ملودرامهایی با رگههای کمدی کلاسیک یا کمدی موقعیت، همیشه هدف این نوع جوامع است. البته نمیتوانم از ایدههای خود در قالب سوررئال غافل شوم زیرا شاکله اصلی شیوه اجرایی من است.
کارگردان نمایش «آقای اشمیت کیه؟» با اشاره به میزان استفاده از طنز در آثار خود گفت: من همیشه به میزانی که بتوان چالشی را مطرح و راه حلهای مناسبی را برای رهایی از تلخی مفرط آن مشکل یا معضل پیدا نمود از موقعیتهای کمدی استفاده میکنم، که البته کمدی صرفا موقعیت ناب نیست و گاهی گروتسک درون آن نهفته است.
در ادامه با معصومه دهقان کارشناس ارشد روانشناسی و مشاور نمایش «آقای اشمیت کیه؟» گفتگو کردیم و درمورد تاثیر هنر در معرفی اختلالات روانی از او پرسیدیم.
دهقان با اشاره به بیماریهای روانشناسی و میزان شیوع و شناخت آنها در جامعه گفت: افتخار این را داشتم که در کنار گروهی باشم که این پروژه را به مرحله اجرا درآورد. موضوعی که این نمایش به آن پرداخته، اختلال شخصیت یا همان اختلال تجزیه هویت است. متاسفانه این اختلال در جامعه ما بسیار شایع شده است. افراد زیادی در جامعه حضور دارند که هیچکس از درونشان خبر ندارد، در حالی که آنها درگیر مشکلات و دردهای عمیقی هستند.
او ادامه داد: اختلال شخصیت مانند بسیاری از اختلالات دیگر میتواند باعث نابسامانی در خانوادهها و جامعه شود و از همه بدتر، خود فرد را درگیر آزار و اذیتهای روحی و روانی میکند. فردی که درگیر این اختلال میشود، نمیداند جایگاه واقعی خود در زندگی چیست و چگونه با شخصیتی که به دور از حقیقت است، زندگی کند.
این روانشناس با اشاره به هدف نمایش «آقای اشمیت کیه؟» خاطر نشان کرد: در واقع، هدف نمایش این بود که به مخاطب نشان بدهد که بسیاری از افراد که در جامعه به ظاهر مشکلی ندارند، در واقعیت با مشکلات عمیق روانی دست و پنجه نرم میکنند. حتی ممکن است فردی بگوید که مشکلی ندارد، در حالی که در حقیقت، این مشکل گریبانگیر خانواده یا اطرافیان او میشود.
دهقان در پایان سخنانش با اشاره به میزان شناخت مردم از بیماریهای روانی و تاثیر هنر در معرفی این اختلالات عنوان کرد: در بسیاری از جوامع، حتی در دنیای امروز که علم روانشناسی پیشرفتهای زیادی داشته، شناخت عمومی از بیماریهای روانی همچنان محدود و گاهی مغشوش است. متاسفانه در ایران به بیماریهای روانی به اندازه کافی پرداخته نمیشود و افراد آسیبدیده از اختلالات روانی، اغلب حاضر به پذیرش مشکل خود نیستند.
او ادامه داد: هنر به عنوان ابزاری قدرتمند برای ارتقای آگاهی عمومی و ایجاد همدلی در جامعه میتواند تأثیر عمیقی در معرفی اختلالات روانی و تغییر نگرشها نسبت به آنها داشته باشد. «آقای اشمیت کیه؟» تلاش دارد این واقعیت را به نمایش بگذارد که در بسیاری از موارد، مشکلات روانی نه تنها به فرد، بلکه به جامعه و اطرافیان نیز آسیب میزند.
درمورد نمایش «آقای اشمیت کیه؟» بیشتر بخوانید:
«آقای اشمیت کیه؟» روی صحنه رفت/ شما چند نفر هستید؟