پلاتوهنر

جشنواره فیلم کوتاه تهران؛ پذیرای جهان خیال‌انگیز تو

به گزارش پلاتو هنر، نشست رسانه‌ای چهل‌ویکمین جشنواره فیلم کوتاه تهران با حضور مهدی آذرپندار دبیر و اصحاب رسانه صبح امروز 22 مهر 1403 در سالن شماره ۱۲ پردیس سینمایی ملت برگزار شد.

در ابتدای این نشست مهدی آذرپندار مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران و دبیر این رویداد گفت: یادی می‌کنم از سید شهدای مقاومت شهید حسن نصرالله و شهید نیل‌فروشان و شهدای مقاومت و امیدوارم در فضای جشنواره هم بتوانیم یادی از این شهدا داشته باشیم.

مهدی آذرپندار مطرح کرد: فرایند آغاز جشنواره فیلم کوتاه تهران از آذرماه سال گذشته با انتشار فراخوان شصت‌وهشتمین جشنواره منطقه‌ای ساوالان در مشکین شهر شروع شد که بعد از یک دوره فترت در جشنواره‌های منطقه‌ای اصرار داشتیم قبل از جشنواره فیلم کوتاه تهران جشنواره‌های منطقه‌ای را برگزار کنیم و ۳۱ استان را در برمی‌گرفت تا به فیلم‌های استانی یک مسیر میان بر بدهیم.

او ادامه داد: این اولین قدم در بهمن ماه سال گذشته در مشکین شهر برداشته شد. دو جشنواره منطقه‌ای دیگر که قرار بود در خرداد و تیر برگزار شود به دلیل شهادت رییس‌جمهور به تعویق افتاد و در شهریور برگزار شد اما خوشبختانه به دلیل تغییر دولت‌ها خللی در آنها ایراد نشد و امروز ۱۴ فیلم از جشنواره فیلم کوتاه تهران از جشنواره‌های منطقه‌ای راه پیدا کرد.

او یادآور شد: جشنواره فیلم کوتاه تهران آذر ماه سال گذشته با انتشار فراخوان آغاز شد، خوشحالیم از جشنواره سال ۱۴۰۰ به مدت چهار دوره، جشنواره در تاریخی ثابت از ۲۷ مهر تا ۲ آبان برگزار شد که جزئی از واجبات یک جشنواره بین‌المللی است.

جشنواره فیلم کوتاه تهران به دنبال تنوع ژانر و بومی‌گرایی

آذرپندار تصریح کرد: شعار جشنواره در فراخوان این دوره بسیار مدنظرمان بود. می‌دانید که در دو سه دوره گذشته ما بحث تنوع ژانرها و بومی‌گرایی را داشتیم و امسال هم در تداوم همان سیاست شعار جشنواره «جشنواره فیلم کوتاه تهران؛ پذیرای جهان خیال انگیز تو» انتخاب شد که این از یک روند آسیب‌شناسی جشنواره می‌آید. آنچه در آن ضعف داریم سینمای مبتنی بر تخیل است. در این جشنواره فکر کردیم اگر بر این موضوع تاکید کنیم، صدای ما به سینماگران می‌رسد، امیدوارم سینمای خیال‌انگیزتری داشته باشیم.

دبیر جشنواره چهل‌ویکم عنوان کرد: همچنان در برخی ژانرها نظیر ژانر علمی‌تخیلی و فضای خیال‌انگیز با ضعف روبه‌رو هستیم و ذائقه مخاطبان به نوع ایرانی آن عادت ندارد‌. امروز در بخش فیلم داستانی ۲۶ فیلم واجد عنصر خیال‌انگیزی است. نکته دوم این بود که وقتی بحث از خیال‌انگیزی می‌شود، بعد تکنولوژی آن اهمیت پیدا می‌کند. به عنوان اولین جشنواره سینمایی ایرانی برای اولین بار بخش هوش مصنوعی را به جشنواره اضافه کردیم و استقبال خوبی هم شد.

او افزود: برای اولین بار در این رویداد می‌توانید فیلم‌های ساخته شده با هوش مصنوعی و وی آر را ببینید که عینکهای مخصوص خود را دارند. خوشحالیم که تعدادی از آنها فیلم‌های ایرانی هستند. تعداد ۳۴۴ فیلم در این بخش از کشورهای مختلف دنیا دریافت کردیم اما فیلم‌های ایرانی هم حضور دارند. از ۱۱ فیلم پذیرفته شده ۳ فیلم ایرانی است. در بخش وی آر هم از ۸ فیلم پذیرفته شده یک فیلم، ایرانی است.

نشست خبری جشنواره فیلم کوتاه تهران
نشست خبری جشنواره فیلم کوتاه تهران

جدیت بخش عکس در جشنواره فیلم کوتاه تهران

آذرپندار گفت: نکته دیگر بخش عکس بود. در ادوار گذشته جشنواره فیلم کوتاه تهران بخش عکس بسیار جدی بود. این کنار هم برگزار شدن بخش فیلم و عکس به بخش عکس لطمه می‌زد. انجمن وظایفی در حوزه عکس داشت که در دهه ۹۰ به آن چندان نمی‌پرداخت. به همین دلیل امسال برای اولین بار این بخش به شکل جداگانه در قالب یک جشنواره برگزار می‌شود و دبیر جداگانه دارد. این باعث شد در این بخش تعداد عکس‌های دریافتی رشد زیادی داشته باشد.

او ادامه داد: سال گذشته ۸۰۰ عکس به دبیرخانه رسیده بود و امسال تعداد عکس‌های دریافتی ۶۷۲۲ عکس شد و شش برابر دوره قبلی عکس دریافت کردیم. برای مقایسه این وضعیت بهتر است آن را با بخش عکس جشنواره هنر‌های تجسمی مقایسه کنید.

آذرپندار توضیح داد: حدود پنج دوره است که بخش مستند جشنواره به دلیل نمایش اول جشنواره سینماحقیقت از کیفیت افتاده بود و اگر فیلمی به جشنواره فیلم کوتاه تهران می‌آمد دیگر نمی‌توانست به جشنواره سینماحقیقت برود که در تعاملی که با آقای حمیدی مقدم صورت گرفت، این موضوع برطرف شد.‌

او درباره بخش بین‌الملل گفت: درباره بخش بین‌الملل هم باید بگویم که اتفاق ویژه‌ای را به خود دید. از ۱۵۰ کشور دنیا بالغ بر ۱۳ هزار اثر به ما رسید. نمی‌خواهیم کمیت گرا باشیم اما جشنواره‌های معتبر دنیا را جستجو کنید و ببینید چه تعداد فیلم دریافت می‌کنند. ما در دوره گذشته ۷۲۰۰ فیلم داشتیم و رکورد شکستیم اما امسال دوبرابر آن اثر دریافت کردیم.

او افزود: همکاران ما در بخش بین‌الملل سعی کردند پلتفرم‌های بومی کشورهای مختلف را پیدا کنند مثلا متوجه شدیم چینی‌ها به دلیل ضعف در زبان انگلیسی از پلتفرم خود استفاده می‌کنند. این موضوع را پیدا کردیم و امسال سینماگران چین در حدود ۲۰۰۰ فیلم به ما رساندند. در اسپانیا هم وضعیت به همین شکل بود، هند ۱۰۵۸ فیلم، اسپانیا ۱۰۱۴ فیلم و… برای ما فیلم فرستادند.

آذرپندار درباره نشست‌های تخصصی چهل‌و‌یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران گفت: در این دوره ۲۰ نشست تخصصی برگزار می‌کنیم. چیزی در حدود ۱۶۰ نفر هم از این ظرفیت استفاده و پکیج خریده‌اند. امسال همه صاحبان آثار، اهالی رسانه، سینماگران و… باید برای تماشای آثار بلیت رزرو کنند. از روز سه‌شنبه هم بلیت‌فروشی عمومی شروع می‌شود. پیش‌بینی می‌کنیم سال پر استقبالی داشته باشیم.

جشنواره فیلم کوتاه تهران با بودجه ۱۳ میلیاردی

دبیر این رویداد در پاسخ به خبرنگار پلاتو هنر درباره بودجه جشنواره توضیح داد: امسال سازمان سینمایی حدود ۱۲ و ۱۳ میلیارد تومان برای جشنواره در نظر گرفته است البته حامیان مالی کوچک و بزرگی هم داریم. این را هم باید بگویم ما سال مالی سختی هم داشتیم، چون دولت‌ها تغییر کردند و در چنین مواقعی شرایط مالی سخت‌تر می‌شود.

نشست خبری جشنواره فیلم کوتاه تهران
نشست خبری جشنواره فیلم کوتاه تهران

نمایش عناصر خیال‌انگیز در پوستر جشنواره فیلم کوتاه تهران

او درباره پوستر جشنواره فیلم کوتاه تهران توضیح داد: بر مبنای شعار خیال‌انگیزی و چند نکته آسیبی شناسانه، این پوستر طراحی شد. ما سعی کردیم عناصر خیال‌انگیز در پوستر نمود داشته باشد ضمن اینکه ایرانی بودن پوستر برای ما اهمیت داشت. دانیال رحیمی کاشانی که حالا سه دوره است پوستر را طراحی می‌کند، تلاش کرد از مینیاتور بهره بگیرد. رنگارنگی و تنوع برای ما اهمیت داشت. مثلا در همه باکس‌ها حداقل یک فیلم فانتزی، کمدی، ملودرام و… حضور دارد. خواستیم این موضوع در پوستر هم هویدا باشد.

مهدی آذرپندار درباره شاخه زیتون (بخش ویژه) جشنواره فیلم کوتاه تهران برای حمایت از مردم مظلوم فلسطین گفت: ما بخش ویژه شاخه زیتون را در دوره چهل‌ویکم خواهیم داشت که سال گذشته هم این بخش را داشتیم چون طوفان الاقصی به جشنواره نزدیک بود. امسال برای اولین بار در بخش بین‌الملل فیلم پروگرم‌ کرده‌ایم‌. در سفرهایی که به جشنواره‌های خارجی داشتیم یک سری از فیلم‌ها پروگرم‌ شد. مثلاً فیلم برتر کلرمون درباره فلسطین است و آن را به جشنواره آورده‌ایم.

او ادامه داد: 6 فیلم درباره قهرمانان ملی مثل شهید فخری‌زاده، شهید جهان آرا، شهید حاج قاسم سلیمانی و… داریم. درباره عباس کیارستمی و فروغ فرخزاد هم فیلم داریم. 7 فیلم دفاع مقدسی هم حضور خواهند داشت. فکر می‌کنم اتفاق ویژه‌ای است که در میانه جنایات رژیم صهیونسیتی فیلم‌های مرتبط با این موضوع در جشنواره نمایش داده می‌شوند. به نظرم این‌ها فیلم‌های خوبی هستند ‌و توصیه می‌کنم تماشایشان کنید.

مهدی آذرپندار گفت: در جشنواره فیلم کوتاه تهران امسال بخش «کتاب و سینما» را داریم که بخش پرطرفداری است در این بخش ۲۴ فیلم نمایش داده می‌شوند. ما فیلم‌های اقتباس شده از کتاب حتی اقتباس شده از فیلم هم داریم. این بخش رقابتی است و همین جا از خانه کتاب که باعث رقابتی شدن این بخش شد، تشکر می‌کنم. بخش استعداد نو را هم داریم که مربوط به فیلم‌های اول دوستان فیلمساز است‌.

بیشتر بخوانید:

جدول نمایش آثار چهل‌ویکمین جشنواره فیلم کوتاه منتشر شد

سمیرا اسدیان/ عکاس: بهروز پادیاب
https://didhonar.ir/?p=69509