به گزارش پلاتو هنر، این روزها برای خلق اثر هنری با هوش مصنوعی، کافی است که یک پرامپت به آن بدهید و در کمتر از چند دقیقه و حتی چند ثانیه، یک تصویر، فیلمنامه، ویدیو یا موسیقی داشته باشید.
شاید پرامپتنویسی کار سختی به نظر بیاید و دنبال یک روش راحتتر باشید؛ مثلا هوش مصنوعی به درون ذهن شما نفوذ کند و آنچه در ذهن دارید را مستقیما به اثری هنری تبدیل کند. اما آیا چنین چیزی ممکن است؟ بله.
گروه فرانسوی «Obvious» که در سال 2018 با فروش یک اثر هنری هوش مصنوعی بسیار مورد توجه قرار گرفت، با همکاری دانشگاه «سوربن»، در حال کار روی پروژهای به نام «ذهن به تصویر» است. اعضای این گروه در این پروژه قصد دارند با کمک هوش مصنوعی، آنچه در ذهنتان میگذرد را به تصویر تبدیل کنند.
با پروژه «ذهن به تصویر» آشنا شوید
این گروه فرانسوی پروژه «ذهن به تصویر» را سال 2023 شروع کرد. آنها در ابتدا تلاش کردند تا چیزهایی که اشخاص میبینند را به تصویر تبدیل کنند. برای این کار، آنها گروهی از هنرمندان را در دستگاه اِمآرآی (MRI) گذاشتند و به آنها چند تصویر نشان دادند. سپس، الگوریتمهای هوش مصنوعی آنچه هنرمندان دیدند را در قالب تصویر بازنمایی کردند.
براساس گزارش نشریه آرتنت، گروه «Obvious» عنوان کرد: «هربار که هنرمند یک پرتره میدید، الگوریتمها همان را بازنمایی میکردند.» طبق اظهارات این گروه، بازنمایی مناظر هم به همین شکل صورت گرفته است.
هوش مصنوعی درون ذهن انسان را به تصویر میکشد
گروه فرانسوی «Obvious» پس از اینکه از آن مرحله سربلند بیرون آمد، تصمیم گرفت یک پله جلوتر برود و به کمک هوش مصنوعی، تصورات انسان را هم به تصویر بکشد.
گروه «Obvious»، این بار از هنرمندان خواست تا موقعی که در دستگاه اِمآرآی (MRI) هستند، یک پرتره یا منظره سورئال را در ذهنششان تجسم کنند. در آزمایشی دیگر، «Obvious» از هنرمندان خواست تا علاوهبر تجسم یک پرتره یا منظره سورئال، یک احساس مانند شادی، غم یا عشق را هم برای آنها متصور شوند.
عکسی که مشاهده میکنید، نتیجه این آزمایش است. تصاویر سمت راستِ عکس، نتیجه تصورات هنرمندان از یک منظره یا پرترهای است که غم را نشان میدهند و تصاویر سمت چپ، نتیجه تصورات هنرمندان از یک پرتره یا منظرهای که امید را نشان میدهند.
هنرمندان بعد از پایان تصویرسازی هوش مصنوعی، آنچه در ذهن داشتند را به محققان پروژه «ذهن به تصویر» توضیح دادند و طبق توضیحاتشان، هوش مصنوعی به خوبی توانسته بود از پس این کار برآید.
از هنرمندان در آزمایشی دیگر خواستند تصاویری که قبلا دیده بودند را به یاد آوردند که هوش مصنوعی باز هم عملکرد تقریبا موفقی داشت.
گروه فرانسوی «Obvious»، طی ایمیلی به نشریه آرتنت گفت که خلق یک تصویر مستقیما از درون ذهن هنرمند، به آنها اجازه میدهد تا یک پله در خلق آثار سورئال جلوتر بروند.
آثار هنری پروژه «ذهن به تصویر» قرار است در ماه اکتبر برابر با ماه مهر، در گالری «Danysz» شهر پاریس به نمایش درآیند. احتمال میرود که این آثار در شهرهای نیویورک و دبی هم در معرض نمایش قرار بگیرند.
هوش مصنوعی چگونه ذهنیات را به تصویر میکشد؟
عکس زیر را هوش مصنوعی با استفاده از امواج مغزی یکی از اعضای این گروه به نام پییِر فوترِل کشیده است.
پییِر فوترِل که برای انجام این کار، زیر یک دستگاه اِمآرآی در بیمارستان Pitie Salpetriere پاریس خوابیده بود، عنوان کرد: «من سخت داشتم به یک آتشفشان فکر میکردم.»
براساس گزارش «The Local France»، او مطرح کرد که نتیجه شباهت چندانی با آنچه او در ذهن داشته، ندارد اما هوش مصنوعی توانسته عناصر اولیه مانند کوهی شعلهور با گدازههای روان را تشخیص دهد.
این گروه برای پروژه «ذهن به تصویر»، از یک برنامه منبعباز به نام «MindEye» استفاده کرد. این برنامه میتواند از طریق فعالیتهای مغز، تصاویر دیده شده را دریافت و بازنمایی کند. همچنین این گروه سیستم هوش مصنوعی خودش را هم در این پروژه به کار گرفت.
یکی از محققان گفت: «ما حدودا ده سالی است که میدانیم امکان بازنمایی تصاویر دیده شده از طریق فعالیتهای قشر بینایی مغز وجود دارد. اما نمیدانستیم بازنمایی تصاویری که در ذهن تجسم میشوند هم ممکن است. این کار چالش بزرگی است.»
این گروه زمان زیادی را صرف جمعآوری داده از دستگاه اِمآرآی کرد. سپس، «Obvious» این دادهها را به سیستم هوش مصنوعی خود داد تا این سیستم بتواند اثر هنری خلق کند. در این گزارش نحوه عملکرد سیستمهای هوش مصنوعی و نحوه استفاده هنرمندان از آنها را توضیح دادهایم.
چارلز مِلِریو، متخصص پرتوشناسی عصبی که در این پروژه حضور داشته بود، تصریح کرد: «دو سال پیش، هیچ فکر نمیکردم که چنین چیزی امکانپذیر خواهد بود.»
یکی از اعضای این پروژه مطرح کرد: «پیوندهای حقیقی زیادی بین هنر و علم وجود دارند.» او در ادامه افزود که اگر از این تکنولوژی به درستی استفاده نشود، طبعات ترسناکی خواهد داشت.
این سه هنرمند فرانسوی قرار است این پروژه را به صدا و تصویر گسترش دهند.
فاطمه زهرا معصومی
بیشتر بخوانید: