به گزارش پلاتو هنر به نقل از روابط عمومی انجمن صنفی تماشاخانههای خصوصی ایران، کاظم نظری مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی با شاهین چگینی رئیس و داود نامور دبیر هیات مدیره صنف تماشاخانههای خصوصی ایران دیدار و گفتگو کرد.
در ابتدای جلسه شاهین چگینی مدیر تماشاخانه استاد مشایخی با گلایههایی گفت: حوزه نمایش و تئاتر در حال گذراندن شرایط بسیار عجیبی است و متاسفانه بخش خصوصی با بیش از یک دهه فعالیت با کم لطفی و نادیده گرفتن شدن از سوی مسئولین مواجه شده و تعطیلی چند سالن تئاتر خصوصی و فعال مانند تماشاخانه سپند، شانو، دیوار چهارم و … از جمله این موارد است.
او یادآور شد: این مسیر تعطیلی سالنها نه تنها متوقف و رسیدگی نشده بلکه ادامهدار است و ممکن است گریبانگیر دیگر سالنهای خصوصی تئاتر فعال نیز شود.
شاهین چگینی رئیس صنف تماشاخانههای خصوصی ایران بیان کرد: این آسیب بسیار جدی است و نمیتوان به راحتی از آن گذر کرد. در صورتی که طبق آمار خود مرکز هنرهای نمایشی سالنهای خصوصی بیش از 86 درصد از اجراهای تئاتر را در سال 1401 پوشش داده است. آماری که نشان دهنده موفق عمل کردن این صنف است زیرا نسل به ویژه جوان که برای اجرا در سالنهای دولتی با مشکل مواجه هستند میتوانند آثار خود را به راحتی در سالنهای خصوصی به مرحله اجرا برسانند و با این روند تعطیلی سالنها این نسل برای اجرا با مشکل بزرگی مواجه خواهند شد.
چگینی توضیح داد: پس از تعطیلی سالنهای تئاتر خصوصی هیچ واکنشی از سمت مرکز هنرهای نمایشی و هیچ ارگان دولتی شاهد نبودیم.
در ادامه داود نامور دبیر صنف تماشاخانههای خصوصی ایران و مدیر عمارت نوفل لوشاتو عنوان کرد: مرکز هنرهای نمایشی میتواند با همراهی و همکاری صنف تماشاخانههای خصوصی ایران، تئاتر را به دوران خوب خود بازگردانند و در این راستا خواستار افزایش اختیارات صنفی هستیم.
نامور تاکید کرد: با افزایش اختیارات صنف طبق مصوبات و اساسنامه حقوقی، از این پس باید تمام مشکلات مربوط به سالنهای خصوصی به شورای داوری صنف جهت رسیدگی ارجاع داده شود و در صورت موافقت و وصول نشدن مسئله این شورا به همراه مرکز هنرهای نمایشی و شورای داوری که شامل پنج عضو میشود، حل شود.
او تصریح کرد: به این ترتیب دو عضو شورا از صنف تماشاخانههای خصوصی ایران که از هیات مدیره هستند، یک وکیل حقوقی، نماینده خانه تئاتر و یک نماینده از مرکز هنرهای نمایشی مشکل پیش آمده را حل خواهند کرد.
مدیر عمارت نوفل لوشاتو تاکید کرد: بررسی درخواست متون و بازبینی نمایشها (رد مشروط یا قبول ها)، اعلام تمامی متون و نمایشهایی که رد درخواست و یا مشروط شدهاند به صنف برای مشخص شدن علت این اتفاق از دیگر درخواستها است.
نامور با اشاره به لزوم تاییدیه صدور مجوز فعالیت سالنهای خصوصی توسط صنف تماشاخانههای خصوصی ایران عنوان کرد: برای صدور مجوز ایجاد تماشاخانه خصوصی در کنار تایید مرکز هنرهای نمایشی و وزارت ارشاد تایید صنف تماشاخانههای خصوصی ایران نیز لازم است زیرا آن مجموعه جدید باید تمامی ضوابط و قوانین صنف را بپذیرد. همچنین تمامی مجموعههای تئاتر که هر چهارسال یک بار و یا به صورت سالانه باید مجوز فعالیت خود را تمدید کنند باید تایید صنف را داشته باشند.
در ادامه این جلسه درباره رفع نواقص سامانه صدور مجوز نمایشها گفتگو و مقرر شد برای نمایشهایی که زمان کمی برای ارائه متن و بازبینی دارند شرایط ویژه در نظر گرفته شود و نمایشهایی که از قبل دارای مجوز هستند بتوانند بدون بازبینی مجدد و تنها با فیلم موجود از اجرا مجوز تمدید یا بازتولید را از مرکز هنرهای نمایش اخذ کنند؛ تحت این شرایط که هیچ تغییری در متن نمایش میزانسن و بازیگران و عوامل نمایش صورت نگرفته باشد.
افزایش کمک هزینه برای گروههای نمایشی از دیگر موارد مطرح شده در این جلسه بود که با موافقت ضمنی مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی همراه بود.
پس از مطرح شدن تمامی موارد و نظرات، کاظم نظری ضمن تایید و قبول کلیه موارد عنوان کرد: ما آماده همکاری همه جانبه با صنف تماشاخانههای خصوصی ایران هستیم زیرا سالنهای خصوصی و صنف بازوان اجرایی مرکز هنرهای نمایشی هستند.
او ادامه داد: در مورد سالنهای خصوصی که متاسفانه تعطیل شدهاند هم اقداماتی انجام گرفته ولی راه به جایی نبرده که با حضور پر رنگ صنف میتوان این موارد را سریعتر و قبل از وقوع پیگیری و جلوگیری کرد.
نظری عنوان کرد: تئاتر هم باید همانند سینما سازمانی شود تا روند ارائه خدمات بهتر شود.
همچنین مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی اعلام کرد که سالنهای خصوصی میتوانند با مصوبه دولت و بخشنامه موجود با بنگاههای اقتصادی همکاری کنند و با توجه به همکاری بنگاههای اقتصادی با بخش فرهنگ و هنر و سالنهای تئاتر، این بنگاههای اقتصادی شامل معافیت مالیاتی یا تخفیف در مالیات خواهند شد.
مدیرکل هنرهای نمایشی همچنین از تخصیص وام برای سالنهای نمایش خبر داد و تاکید کرد این موضوع پیگیری خواهد شد.