به گزارش پلاتو هنر به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آیین رونمایی از «سند ملی موسیقی جمهوری اسلامی ایران» امروز شنبه ۲۶ خرداد برگزار شد.
در این مراسم محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمود سالاری (معاون امور هنری وزارت فرهنگ)، امیرحسین سمیعی (مدیرکل دفتر موسیقی)، قاسم رفعتی (خواننده)، مجید اخشابی (خواننده)، شاهین فرهت (موسیقیدان)، محسن نفر (موسیقیدان)، حمیدرضا نوربخش (موسیقیدان)، علیرضا قزوه (شاعر) و جمعی از اصحاب فرهنگ و رسانه حضور داشتند.
«سند ملی موسیقی جمهوری اسلامی ایران» در جلسه ۸۹۵ مورخ ۱۴۰۲/۱۱/۱۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی و بر اساس مصوبه جلسه ۴۵۴ مورخ ۱۴۰۲/۰۹/۲۸ شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی (بنا به پیشنهاد شورای هنر و ستاد فرهنگی و اجتماعی دبیرخانه) به تصویب رسیدهاست.
از جمله اهداف این سند میتوان به تبیین نظری و عملی جایگاه حقیقی موسیقی در حکمرانی فرهنگی کشور، ارتقا آمایش نهادی و خطمشیگذاری یکپارچه و کارآمد در حوزه موسیقی و تقویت و ارتقا موسیقی تمدنساز، تعالیگرا، اخلاقمحور و هدفمند؛ متناسب با چشمانداز فرهنگی کشور در سطوح ملی، بین المللی وایران فرهنگی اشاره کرد.
وزیر فرهنگ در این مراسم با تبریک ایام دهه اول ذیالحجه گفت: یاد و خاطره رییس جمهور و همراهانشان را گرامی می داریم و به ارواح پاک شهدای انقلاب درود میفرستیم.
او افزود: در وزارت فرهنگ در دولت سیزدهم بنای ما بر حل بسیاری از گرههایی بود که در سالیان مختلف ایجاد شدهبود و شرایط به گونهای بود که گویی امیدی برای باز شدن آنها وجود نداشت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: حوزه فرهنگ و هنر متعالی است، استنباط ما در آغاز دولت این بود که به ویژه در وزارت فرهنگ در بخش های مختلف دچار مشکلات عدیده هستیم؛ بسیاری از مسائل و ابهامات حل نشده باقی مانده بود که در ابتدا این مسایل جمع آوری شد و با اساتید مختلف در این زمینه نشست هایی داشتیم و گلایههایی را به ویژه در حوزه موسیقی مطرح میکردند.
ایجاد قانونمندی مهمترین درخواست اهالی هنر در ابتدای تحویل دولت سیزدهم بود
اسماعیلی اظهار کرد: مهمترین نقدی که در گفتوگوهای همه اصحاب این حوزه هنری مشترک بود این بود که به لحاظ قانونی، خط مشیهای کلی و کلان و اسناد بالادستی این حوزه دچار ابهامات متعددی است که باید حل شود و نباید با رفتوآمد افراد شرایط این حوزه ها تغییر کند و باید قانونمندی را در این حوزه حاکم کنیم.
وزیر فرهنگ ادامه داد: بر همین اساس در شورای هنر بر سند موسیقی کار کردیم نه اینکه در دورههای قبل برای تدوین این اسناد کار نشده بود؛ در موسیقی، سینما، تئاتر و هنرهای تجسمی بارها کارهایی انجام شده بود اما به دلیل ایراد ابهامات و فرایند دشواری که در مسیر بعضی از اینها ایجاد شده بود، هیچگاه هیچ یک از اینها به نتیجه نرسیده بود.
او افزود: دقیقا زمانی این سند ابلاغ شد که حواشیای ایجاد شده بود؛ مشخصا به تصریح آمده است مسئول تشخیص و صدور مجوز برای برنامه های موسیقی وزارت فرهنگ است. متعاقب این کار شورای امنیت کشور نامهای را به شوراهای تامین استان ها ارسال و اعلام کرد از این به بعد هیچ مرجعی جز اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی حق ورود به موضوع صدور مجوز برنامه های موسیقی را ندارد.
اسماعیلی گفت: باید از اهالی موسیقی و دوستان تشکر کنم که در مراحل تدوین این سند نظراتشان را گفتند این سند نقطه همگرایی صنف، مردم و حاکمیت شد.
او افزود: در این سند همه بخشها کاملا به صورت روشن پیش بینی شدهاست و البته شاید در مسیر اجرا نیازمند تکمیل و اصلاح باشیم که مسیر آن بسته نیست.
وزیر فرهنگ اشاره کرد: هفته گذشته تدوین سند هنرهای نمایشی به اتمام رسید. سند هنرهای تجسمی و سینما هم آماده شده است و تلاش میکنیم تا قبل از اتمام دولت مردمی این اسناد را هم به صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی ببریم تا با تصویب آنها کار مهمی در این زمینه انجام دهیم.
بنیاد رودکی و تالار وحدت به اجرای موسیقیهای سنتی اختصاص یافت
اسماعیلی تاکید کرد: بر اساس تصمیمگریها بنا شد بنیاد رودکی و تالار وحدت صرفا به اجرای موسیقی های سنتی اختصاص یابد که این کار نیز چند روز پیش با اجرای آقای مختاباد آغاز شد و بهزودی نیز در همین راستا آقای سراج نیز اجرا خواهند داشت.
وزیر فرهنگ گفت: موسیقی اقوام برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد، به همین دلیل به جای یک برنامه موسیقی منطقهای پنج برنامه موسیقی منطقهای را اجرا کردیم.
در سند موسیقی شیوه اصلاح و تغییر پیشبینی شده است
وزیر فرهنگ عنوان کرد: در سند موسیقی شیوه اصلاح و تغییر پیش بینی شدهاست و هیچ ملاحظهای در اینباره نیست و این سند، غیر قابل تغییر بهشمار نمیرود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: این کار توسط رییس جمهوری فقید در شورای عالی انقلاب فرهنگی که مدیر حوزه های علمیه، روسای قوا و غالب شخصیتهای فرهنگی و اجرایی تراز اول کشور عضو آن هستند به پیش رفت.
وزیر فرهنگ با بیان اینکه گاهی برخی از شخصیتهای عضو شورا جلسات شخصی برگزار کردند تا ابهامات برطرف شود، گفت: ابلاغ این سند مرهون صدق هنرمندان عزیز است و از اهالی موسیقی تشکر میکنم؛ در نزدیک به سه سالی که در این حوزه مسئولیت برعهده داشتم از لطف و همکاری گرم عزیزان برخوردار بودیم و انشاالله این ریل گذاری به ارتقای فعالیت های موسیقی در کشور منجر شود و موجباتی را فراهم آورد تا موسیقی به جایگاه اصلی که در فرهنگ ایرانی و اسلامی داریم بازگردد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان تصریح کرد: اسامی بزرگانی مثل فارابی در حوزه موسیقی تاریخ ایران ثبت شدهاست؛ در جایگاه بالای حکمی، فلسفی و در حوزه بزرگ اندیشه ورزی نام موسیقی در فرهنگ ما با این عزیزان گره خورده است و انشاالله این کار را با قدرت ادامه خواهیم داد.