پلاتوهنر

شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر افتتاح شد

به گزارش پلاتو هنر، عصر یکشنبه ۸ بهمن ماه نمایشگاه‌ آثار مفاخر هنرهای تجسمی و «آینه در آینه ۳»، در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد. امیر عبدالحسینی دبیرکل این دوره از جشنواره در ابتدای مراسم گفت: دفتر شانزدهمین جشنواره

به گزارش پلاتو هنر، عصر یکشنبه ۸ بهمن ماه نمایشگاه‌ آثار مفاخر هنرهای تجسمی و «آینه در آینه ۳»، در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد.

امیر عبدالحسینی دبیرکل این دوره از جشنواره در ابتدای مراسم گفت: دفتر شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به همراهی چهره‌ها و سرآمدان هنرهای تجسمی آراسته و با حضور استادان هنر و هنرمندان شریف هنرهای تجسمی ایران اسلامی گشوده شد. سرآغاز این دفتر به «هنر نوآور، خلاق، وحدت‌بخش و امیدآفرین» اختصاص یافت تا ارزش‌های هنری برآمده از اندیشه خلاق و نگاه نوآور هنرمندان این رویداد بر دل پُرامید نظاره‌گران آثارشان بنشیند و بر همدلی اهالی فضل و فرهنگ و دانش و هنر بیفزاید. اقبال و استقبال کمی و کیفی اهالی هنرهای تجسمی برگ زرین دیگری در دفتر جشنواره شانزدهم شد و در ادامه نیز حضور جامعه دانشگاهی در کنار جامعه حرفه‌ای هنر بر کیفیت آن افزود تا دستاوردهای درخشان هنرهای تجسمی معاصر به شایستگی ارائه شود.

دبیرکل جشنواره هنرهای تجسمی فجر تصریح کرد: ارسال ۱۰۰۷۶ اثر از ۳۴۲۹ هنرمند در تمام بخش‌های جشنواره شانزدهم و گردآوری ۸۵۹۷ اثر در بخش نمایشگاه‌های استانی با عنوان تجسم هنر از ظرفیت گسترده هنرهای تجسمی کشور حکایت دارد. در این میان ۷۷۱ اثر از ۵۱۷ هنرمند در مؤسسه فرهنگی هنری صبا به نمایش گذاشته شده که در کنار بخش‌های دیگر جشنواره روز سه‌شنبه ۱۰ بهمن به روی هنرمندان و هنردوستان گشوده خواهد شد. در بخش تجسم هنر نیز در مجموع ۱۵۳۹ اثر از ۴۲۰ هنرمند در ۳۲ استان کشور ارائه شده است.

او گفت: حضور چهره‌های شاخص هنر در تهران و سایر استان‌ها، نسبت حضور بانوان هنرمند در تمام بخش‌ها، افزوده شدن بخش‌های دیوارنگاری شهری با ۴۰ اثر، ناشران کتاب‌های تجسمی با معرفی بیش از ۱۵۰ عنوان کتاب و شکل‌گیری بازار هنر شامل ۱۱۲ اثر از ۹۲ هنرمند، از نقاط عطف شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر برشمرده می‌شود.

شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجرعبدالحسینی اظهار کرد: امروز این دفتر، سرشار از نقش و رنگ و طرح و حجم در پیش روی استادان، هنرمندان، دانشجویان، پژوهشگران و هنردوستان گسترده است تا آثار ارزشمندی در بخش‌ها و گرایش‌های مختلف هنرهای تجسمی معاصر را به نمایش بگذارد.

آثاری که از ذهن پویا، نگاه نافذ، جان شیفته، دل پر نور و روح صیقل یافته هنرمندان تجسمی برآمده و با رنگ‌های بی‌کران بر دیوارهای نمایشگاهی جشنواره در موزه هنرهای معاصر تهران و مؤسسه فرهنگی هنری صبا خوش نشسته است که به تعبیر جناب مولوی شاعر بزرگ ایران زمین:

از دو صد رنگی به بی‌رنگی رهی‌ست

رنگ چون ابرست و بی‌رنگی مهی‌ست

عکس آن تصویر و آن کردارها

زد برین صافی شده دیوارها

عبدالحسینی ادامه داد: مفاخر هنرهای تجسمی به روایت موزه هنرهای معاصر تهران آغازگر جشنواره شانزدهم شده تا شروع جشنواره به نام بزرگان هنر مزین شود؛ مفاخری که در ادوار گذشته نشان عالی جشنواره را دریافت کرده‌اند و یا در این دوره و دوره‌‎های بعد، جشنواره هنرهای تجسمی مفتخر خواهد بود که نشان عالی فجر را تقدیم حضور پرمهرشان کند. در این بخش ۷۰ اثر از ۵۵ ستاره درخشان هنر از گنجینه موزه هنرهای معاصر رخ نموده و زینت‌بخش جشنواره شانزدهم شده است. در ادامه نیز پنج اثر از دو هنرمند صاحب‌نام و تأثیرگذار به نمایش درآمده که به تازگی آسمانی شده‌اند تا یاد و نامشان در جشنواره شانزدهم جاری شود؛ استادان زنده‌یاد جلال شباهنگی و منوچهر صفرزاده. روحشان شاد.

او گفت: بخش «آینه در آینه» که از دو سال گذشته با تدبیر استاد سیدعباس میرهاشمی دبیر کل چند دوره از جشنواره فجر به ساختار این رویداد افزوده شده، پس از مروری بر نقاشی‌های انقلاب در دوره چهاردهم و نمایش عکس‌های انقلاب در دوره پانزدهم، در قدمی دیگر به مروری بر پوسترهای شاخص سال‌های انقلاب اسلامی ایران پرداخته و ۹۸ پوستر از آن روزگار را شامل می‌شود. این بخش در جشنواره شانزدهم به دبیری دکتر محمد خزایی ـ از استادان ممتاز جامعه دانشگاهی و از چهره‌های شاخص گرافیک انقلاب ـ ساماندهی شده است.

او گفت: اگر چه اغلب این پوسترها شهرت بسیار دارد و در خاطره‌ها ماندگار است اما بازنمایش آن‌ها در کنار هم، لطف دیگری دارد. به‌ویژه آن‌که جناب استاد محمد مهدی روحانی از چهره‌های مؤثر گرافیک روزگار انقلاب در این جمع حضور دارند و چند اثر برگرفته از ذهن خلاق و دست توانمند ایشان در حوالی سال‌های ۶۰ در این بخش ارائه شده است.

محمد خراسانی‌زاده مدیرکل هنرهای تجسمی بیان کرد: در آستانه دهه فجر و جشن‌های پرشکوه انقلاب اسلامی افتخار دارم محضر شما هنرمندان و هنردوستان عرض کنم که به بزرگترین جشن فجر انقلاب اسلامی خوش آمدید. اینجا وسعتی بی‌نظیر دارد. عرصه هنرهای تجسمی با همه بخش‌های مختلف متفاوت است و آن‌قدر وسیع و در تلاطم است که قابل قیاس با بخش‌های دیگر نیست.

او بیان کرد: از پیش گفته بودیم که این، جشن هر کسی است که در این آب و خاک و زیر این پرچم با هر عقیده و تفاوت نگاهی کار می‌کند.

شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر

محمود سالاری، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: وقتی همه چیز به هم می‌ریزد مرد و نامرد مشخص می‌شود. کشور ما تحت اشغال نیست اما دشمن دارد. کشور ما شرایط تحریم را می‌گذراند و در چنین شرایطی ارزش همدلی و همراهی واقعی است. بر همین اساس تشکر می‌کنم از همه کسانی که سال گذشته در بحران دست ما را گرفتند و همکاری کردند. آنان ایثار می‌کنند برای اینکه امید را میان مردم رواج دهند. این جشنواره چشم امید همه کسانی است که شانزده سال زحمت کشیدند و این درخت را شانزده ساله کردند. امیدواریم ریشه این درخت در ایران و ساقه‌های آن در تمام جهان گسترده شود.

شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر

در ادامه مسعود زنده‌روح کرمانی، دبیر هنری شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی پیام استاد محمود فرشچیان را قرائت کرد که بدین شرح است: «به نام خداوند جان و خرد؛ هنرهای تجسمی گنجینه ارزشمندی از تاریخ، فرهنگ و هویت ایران اسلامی است. هنرمندان عرصه طرح و نقش و تصویر سنت‌های گذشتگان را با نگاهی معاصر به تصویر می‌کشند. جشنواره هنرهای تجسمی فجر به عنوان گسترده‌ترین جشنواره فجر کشور، بستری است تا هنرمندان دستاوردهای خود را ارایه و برگ دیگری به تاریخ شکوهمند ایران اسلامی بیفزایند. بر همین اساس قدردان دبیران، داوران و شرکت‌کنندگان هستم و دست تمامی خادمان هنرهای تجسمی را به گرمی می فشارم؛ به ویژه برای هنرمندان جوان این رویداد سلامتی و توفیق روزافزون خواستارم.»

گشایش بخش‌های رقابتی جشنواره (طوبی زرین) و بازار هنر از دیگر آیتم‌های این جشنواره است که سه شنبه ۱۰ بهمن ماه ساعت ۱۸ در فرهنگستان هنر انجام خواهد شد.

https://didhonar.ir/?p=41527