پلاتوهنر

همزمان با رونمایی از پوستر مطرح شد؛

حضور 58 گروه نمایشی در نوزدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک

به گزارش پلاتو هنر، نشست خبری و مراسم رونمایی از پوستر نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک صبح امروز (شنبه بیستم خرداد) با حضور کاظم نظری (مدیرکل هنرهای نمایشی)، هادی حجازی‌فر (دبیر جشنواره)، اسرافیل فرج‌اللهی (مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران)،

به گزارش پلاتو هنر، نشست خبری و مراسم رونمایی از پوستر نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک صبح امروز (شنبه بیستم خرداد) با حضور کاظم نظری (مدیرکل هنرهای نمایشی)، هادی حجازی‌فر (دبیر جشنواره)، اسرافیل فرج‌اللهی (مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران)، غلامرضا نعمتی (معاون اجرایی اداره کل هنرهای نمایشی)، هما جدیکار (مدرس و پیشکسوت نمایش عروسکی)، حسن دادشکر (نویسنده و کارگردان نمایش عروسکی)، میرآرش مصطفایی (مسئول دبیرخانه جشنواره) و جمعی از اصحاب رسانه در سالن کنفرانس دفتر موسیقی برگزار شد.

در ابتدای مراسم هادی حجازی‌فر با اشاره به تاریخ برگزاری این رویداد هنری گفت: «نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک از هشتم تیرماه با حضور 58 گروه داخلی و خارجی با 500 مهمان در تهران برگزار می‌شود. »

او ادامه داد: «امسال بزرگداشت خانم هما جدیکار و آقای حسن دادشکر را خواهیم داشت. »

در ادامه این مراسم پوستر این رویداد بزرگ هنری با حضور هما جدیکار، حسن دادشکر و همراهی مرضیه سرمشقی و رفعت هاشمی سی‌سخت طراحان پوستر این دوره انجام شد.

هادی حجازی فر در ادامه گفت: «در انتخاب آثار به ویژه 7 اثر‌بخش بین‌الملل تلاش کردیم تا آثاری که بحث آموزش در آن‌ها اهمیت دارد، دعوت شوند. همیشه به هزینه‌های‌ بخش بین‌الملل در جشنواره‌های دیگر انتقاد داشتم. در این دوره سعی کردم، هیچ هزینه‌ای برای گروه‌های خارجی بیشتر از گروه‌های ایرانی پرداخت نشود. 120 تقاضا برای ما در‌بخش بین‌الملل ارسال شد که با تاخیر و تغییر در برنامه بعضی از گروه‌ها بالاخره به 7 اجرا رسیدیم. اکنون از کشورهای ارمنستان، ترکیه، اسپانیا، برزیل و پرو کارهای خوبی داریم و اجرای این آثار را در جدول به شکلی طراحی کردیم که همه مخاطبان و گروه‌ها بتوانند آثار را ببینید و بعضی از کارهای بیش از دو اجرا و در دو روز اجرا داشته باشند.»

این هنرمند افزود: «هفت کار از‌ بخش فراگیر بهزیستی خواهیم داشت که در ‌بخش مسابقه نیستند و جداگانه داوری می‌شوند. »

دبیر نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک توضیح داد: «یک ویژگی متفاوت که این دوره از جشنواره دارد، بحث داوری است.  در این دوره داوری توسط کارگردانان حاضر در جشنواره اتفاق خواهد افتاد. هر کارگردان باید به آثار دیگر نمره بدهد و تلاش می‌کنیم آرا منصفانه باشد. در کنار این عزیزان یک تیم و هیئت فنی با ضریب کمتر به گروه‌ها امتیاز خواهند داد تا نتایج را به دور از حاشیه و مشکل تنظیم کنیم.»

او ادامه داد: «امیدوارم همه چیز در روند برگزاری شفاف اتفاق بیفتد. تمام هزینه‌های جشنواره کاملا شفاف اعلام خواهد شد. تلاش می‌کنیم بستر‌سازی برای فعالیت همه بچه‌های عروسکی ایجاد شود چراکه همه جای دنیا نمایش عروسکی رشته پردرآمدی است اما در کشور ما این فضا وجود ندارد. »

این بازیگر افزود: «در ‌بخش اسپانسر و حمایت مالی سراغ شرکت‌های بزرگ رفتیم تا بتوانیم باعث تولید و ادامه روند اجراهای نمایش عروسکی باشند. »

هادی حجازی‌فر گفت: «بودن جشنواره برای تئاتر عروسکی خیلی حیاتی است. کار در این رشته گران است و هیچ سالن تخصصی و حمایت مالی برایش نیست. به همین دلیل ‌بخش رقابتی با نیت حمایت مضاعف از گروه‌ها انجام می‌شود.»

در ادامه حسن دادشکر با گرامیداشت یاد زنده‌یادان اردشیر کشاورزی، جواد ذوالفقاری، کامبیز صمیمی‌مخفم و بیژن نعمتی‌شریف از بزرگان نمایش عروسکی گفت: «من 20 سال است از این کار دور هستم. جشنواره‌های متعددی برگزار شد و کسی ما را ندید. در طول زندگی جز خدمت کاری نکرده‌ام. به کسی بدهکار نیستم و از کسی هم طلبکار نیستم. نسل‌هایی را تربیت کردم که هر کدام اکنون منشا اثر هستند.»

او ادامه داد: «امیدوارم نمایش عروسکی به سالن‌ها برگردد، در سالن‌ها به طور دائم اجرا شود و امیدوارم نمایش عروسکی را صرفا برای کودکان ندانند و این زبان بشری آنچنان در کشور ما جا بیافتد که به عنوان یکی از پدیده‌های سازنده مطرح شود. »

این هنرمند پیشکسوت با تاکید بر حمایت اداره کل هنرهای نمایشی، شهرداری و دیگر موسسات به منظور روشن بودن چراغ نمایش عروسکی در سالن‌های مختلف توضیح داد: «تئاتر انسان‌ساز است، نمایش عروسکی هم همچنین. زبان نمایش  عروسکی انسان و شی‌ای به نام عروسک است.»

او ادامه داد: «خاصیت جشنواره این است که ما هم دیگر را پیدا کنیم و از اندیشه هم باخبر شویم و تاثیر بگیریم. ما در ایران جوانان هنرمند و مقتدری داریم که باید از آن‌ها حمایت شود.»

دادشکر گفت: «این ارتباطات ما را حفظ می‌کند. تنگ نظری را کنار بگذاریم؛ اکنون هیچکس کسی را قبول ندارد. قبول کنیم که هیچ انسانی دانای مطلق نیست. هر انسانی ضعف و قوت دارد. آرزو می‌کنم این جشنواره منشا خیر برای نمایش عروسکی در شهرهای ایران باشد و به این واسطه نمایش عروسکی مختص کودکان قلمداد نشود.»

او افزود: «وقتی آثار بین الملل را می‌بینم؛ افسوس می‌خورم چرا ما با جشنواره‌ها پیش نرفتیم ما می‌توانیم بهتر از آثار خارجی کار کنیم اما به شرط پذیرش و تبادل اندیشه. رقابت یعنی این.»

این بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر توضیح داد: «تئاتر مانند سرمایه‌گذاری برای یک پالایشگاه است. امروز می‌سازید و سی سال دیگر بهره می‌برید. نسل آینده با تئاتر تربیت می‌شود، نباید به تئاتر به عنوان یک پدیده تفننی نگاه شود. تئاتر بخش‌های سرگرم‌کننده هم دارد اما این هنر بغرنج‌ترین مسائل انسانی را تحلیل و بررسی می‌کند و راه را به ما نشان می‌دهد.»

او در پایان سخنانش با اشاره به اینکه طراحی پوستر این دوره پدیده جدید و نویی است؛ گفت: «امیدوارم همه ما مبلغان خوبی برای جشنواره و تشویق دوستان‌مان باشیم و آرزو کنیم این هنر به جایگاه واقعی‌اش برسد.»

پس از این هما جدیکار، مدرس و کارگردان پیشکسوت نمایش عروسکی با ابراز خشنودی از حضور جوانان در دبیرخانه این رویداد هنری گفت: «حجازی‌فر را از دهه هفتاد می‌شناسم و از آنجاکه به خلاقیت و شجاعتش ایمان دارم با اطمینان از او درخواست کردم تا مسئولیت دبیری جشنواره را بپذیرد.»

او ادامه داد: «نمایش عروسکی‌ هنری سنگین است و نیاز به حمایت دارد. این هنر روی انسان‌سازی سرمایه‌گذاری می‌کند و کاربردهایش بسیار گسترده است. نمایش عروسکی نسل آینده را تربیت می‌کند و این امکان را به ما می‌دهد بچه‌ها را با لطافت کامل تربیت کنیم.»

این هنرمند پیشکسوت افزود: «اگر نمایش عروسکی فعال بود این خصلت‌های خشم و ناامیدی را که در جامعه می‌بینیم؛ شاهد نبودیم.»

هما جدیکار در پایان سخنانش گفت: «امیدوارم بعد از این با حمایت از نمایش عروسکی این امکان ایجاد شود که فضای شاد و صلح‌طلبانه عروسک‌ها بر همه ما مسلط شود.»

میرآرش مصطفایی مسئول دبیرخانه جشنواره نیز در ادامه مراسم درباره ‌بخش اجرایی این رویداد هنری گفت: «اجراها از هشتم تا هجدهم تیرماه روی صحنه خواهند رفت. »

او ادامه داد: «نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک اولین دوره‌ای است که همه گروه‌ها یک روز قبل از اجرای خود سالن را تحویل می‌گیرند و فردای آن روز اجرا خواهند داشت.»

مسئول دبیرخانه جشنواره گفت: «سالن‌های نمایشی قشقایی، سایه، چهارسو و کارگاه نمایش در مجموعه تئاتر شهر، تالار مولوی، تالار هنر و  سالن کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تالارهای میزبان این رویداد هنری هستند.»

 

مصطفایی افزود: «اجراهای فضای باز در محوطه تئاتر شهر و اجراهای بین‌الملل با تمرکز بر آثار ویژه کودکان و نوجوانان در تالار هنر و دیگر اجراهای در تئاتر شهر خواهند بود.»

 

حجازی‌فر در ادامه گفت: «افتتاحیه جشنواره همزمان با روز نخست جشنواره و با شروع اجراها خواهد بود و اختتامیه روز شنبه (هفدهم تیرماه)در سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر برگزار خواهد شد.»

دبیر نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک درباره میزان کمک هزینه‌ها و جوایز جشنواره توضیح داد: «برای‌ بخش صحنه‌ای مبلغ ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان و برای ‌بخش فضای باز ۲۵ میلیون تومان کمک هزینه پرداخت در نظر گرفته شده است. »

او با بیان اینکه این مبالغ با شرایط اقتصادی که اکنون درگیر آن هستیم، یک شوخی است ولی در این حد توان‌مان بود از پرداخت نیمی از کمک هزینه‌های گفته شده به گروه‌های نمایشی خبر داد.

این هنرمند با اشاره به هدف اصلی جشنواره که حمایت برای اجرای عموم گروه‌های نمایشی است، افزود:  «جشنواره‌ها همیشه بهانه‌ای برای تولید هستند، این تاخیری که پیش‌آمد باعث شد اجراها دچار مرگ مغزی شوند. با این حال ما 10 اثر را به تولید و اجرای عموم می‌رسانیم.»

حجازی‌فر در پایان همچنین درباره حمایت‌های اداره کل هنرهای نمایشی گفت: «صادقانه و صمیمانه می‌گویم آقای کاظم نظری، انجمن هنرهای نمایشی و دیگر عزیزان حاضر در اداره کل هنرهای نمایشی همراه ما بودند و همه‌جوره از ما حمایت کردند.»

کاظم نظری، مدیرکل هنرهای نمایشی در ادامه این نشست گفت: «امسال با برنامه‌ریزی، نظم و اخلاق حرفه‌ای هادی حجازی‌فر قطعا جشنواره‌ای حرفه‌ای خواهیم داشت و تلاش می‌کنیم آثار این دوره در سالن‌های حرفه‌ای روی صحنه بروند.»

او ادامه داد: «بعد از برگزاری جشنواره، صندوق حمایت از تئاتر عروسکی نیز راه‌اندازی می‌شود و سالنی اختصاصی به تئاتر عروسکی تعلق خواهد گرفت.»

نظری افزود: «دکتر محمود سالاری، معاونت امور هنری نیز پیگیر احداث سالن‌های جدید برای تئاتر هستند. ما خودمان هم می‌خواهیم سالن‌هایی اختصاصی برای نمایش عروسکی احداث شود و امیدواریم با مشورت از پیشکسوتان حوزه تئاتر عروسکی به نتایج خوبی برسیم.»

حجازی‌فر در پایان ضمن تکمیل سخنان مدیرکل هنرهای نمایشی گفت: «یکی از شرط‌های من برای دبیری جشنواره این بود که سالن قشقایی مجموعه تئاتر شهر به اجرای نمایش‌های عروسکی اختصاص پیدا کند. قول می‌دهم کارهای برگزیده ما در سالن‌های حرفه‌ای از جمله تالار وحدت و تئاتر شهر نیز اجرا شوند.»

 

 

https://didhonar.ir/?p=19966