رحیم چرخی داور یازدهمین دوسالانه ملی نگارگری ایران در گفتگو با پلاتو هنر درباره آثار این دوره گفت: در بینال این دوره مانند ادوار گذشته آثار تذهیب کیفیت بهتری نسبت به آثار دیگر داشتند.
او درباره ملاکهای داوری آثار توضیح داد: ملاکهای داوری در هر حوزهای متفاوت است اما به طور کلی ترکیببندی، کیفیت طراحی، رنگگذاری و اجرا ملاکهایی هستند که در انتخاب یک اثر نقش بهسزایی دارند. البته این موارد در برخی حوزهها کمی متفاوت است و هرکدام را باید جداگانه بررسی کرد یعنی داوری یک کار تذهیب با نگارگری متفاوت است.
این هنرمند بیان کرد: به عقیده من دوسالانه یازدهم نسبت به دوسالانههای گذشته ویژگی خاصی نداشته است.
داور بینال نگارگری اظهار کرد: دوسالانه یک جمعبندی تخصصی برای فعالیت سالهای مختلف هنرمندان یک رشته است. فکر میکنم با توجه به اینکه بینال یازدهم نگارگری با حدود ۶ سال تاخیر برگزار شد، کیفیت آثار باید خیلی بهتر میشد اما به هرحال چه از نظر کیفیت و چه کمیت دوسالانهها گردهمایی یافتههای یک بخش تخصصی در یک رشته هستند و از این نظر اهمیت پیدا میکنند.
چرخی با انتقاد از زمان برگزاری بینال گفت: متاسفانه زمان برگزاری دوسالانه نگارگری اصلا مناسب نبود. این رویداد ۱۳ اسفند ماه ۱۴۰۱ شروع شد و تا اواخر فرودین ماه ادامه داشت. از اواخر اسفند همه افراد درگیر عید هستند و بعد از عید نیز ماه رمضان آغاز شد و علاقهمندانی را که از شهرهای دیگر برای به نمایشگاه میآمدند، دچار مشکل کرد.
او ادامه داد: چنین نمایشگاههایی بحث آموزشی قوی دارند که در تمام حوزههای تخصصی مانند یک اعتلاف است و هرچه زمان برگزاری آن مناسبتر باشد، علاقهمندان بیشتری از این رویداد بهره میبرند.
این هنرمند تصریح کرد: متاسفانه در برنامهریزیها خیلی به هنرمندان و علاقهمندان در شهرستانها توجه نمیکنند و فکر میکنند مخاطبان نمایشگاه صرفا در تهران قرار دارند. باید تمهیداتی باشد تا حداقل بخشی از آثار به صورت تصویری یا ورکشاپ توسط خود هنرمندان یا ارشاد در استانها به نمایش دربیایند. همچنین از انجمنها در سراسر کشور کمک گرفته شود تا بهترین اطلاعرسانی برای این رویداد تخصصی هنری حاصل شود.
چرخی به نکتهای در فراخوان بینال اشاره کرد و گفت: معمولا در جشنوارهها طبق برنامهریزی فراخوان، تکلیف داوری هم مشخص میشود اما متاسفانه در فراخوان امسال تکلیف بخش طراحی نگارگری مشخص نبود و به همین دليل اتفاق نظری میان داوران وجود نداشت. در سه بخش دیگر تذهیب، گل و مرغ و نگارگری تکلیف هنرمندان مشخص است زیرا سال ها برگزار شده اما طراحی نگارگری چند دوره است که اضافه شده و نیاز به توضیحات بیشتری دارد.
او در پایان بیان کرد: از دستاندرکاران برگزاری این نمایشگاه تشکر میکنم که پس از چند سال همت کردند و این رویداد تخصصی برگزار شد.
علاقهمندان برای بازدید از آثار منتخب نگارگران حاضر در دوسالانه یازدهم میتوانند تا تاریخ ۱۰ اردیبهشت سال جاری، همهروزه (به جز روزهای ۲۳ فروردین و ۱ تا ۳ اردیبهشت) از ساعت ۱۰ الی ۱۸ به موسسه صبای فرهنگستان هنر، واقع در خیابان ولیعصر (عج)، نرسیده به تقاطع طالقانی مراجعه کنند.
یازدهمین دوسالانه ملّی نگارگری ایران با نمایش ۲۲۱ اثر منتخب از ۱۵۲ هنرمند در گرایشهای تذهیب، نگارگری، گل و مرغ و طراحی نگارگری درحال برگزاری است.
اختتامیه این رخداد هنری روز پنجشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ برگزار میشود.