به گزارش پلاتو هنر، کتاب «پدرسالار» (مصاحبه با زندهیاد محمدعلی کشاورز) عنوان جدیدترین کتابی است که به نویسندگی بیژن شکرریز از نشر ثالث به چاپ رسیده است.
بیژن شکرریز، متولد ۱۳۳۴ تهران، تحصیلات خود در زمینه هنر را تا اخذ دکترای فلسفه هنر از دانشگاه کلن آلمان پیگیری کرده است، او سالها در هنرستانها و دانشگاههای کشور به تدریس رشته عکاسی و کارگردانی پرداخته است.
او غیر از فعالیتهای دانشگاهی، تاکنون نمایشگاههای عکس فراوانی در ایران و خارج از ایران برگزار کرده و فیلمها و سریالهای داستانی و مستند فراوانی را کارگردانی کرده است که از آن میان میتوان به مجموعه مستند «حیات عقل یا مردان خدا» در ۲۰ قسمت و فیلم مستند همای ادب درباره زندگی استاد جلالالدین همایی اشاره کرد.
در روزهای اخیر نیز مجموعه مستند او به نام «حکایت دل» درباره زندگی و اندیشههای شماری از چهرههای نامآور فکر و فرهنگ ایران از دو شبکه یک و چهار سیما در حال پخش است. شکرریز در این مستند به روایت زندگی علمی، فرهنگی و شخصی چهرههایی، چون ژاله آموزگار، جعفر یاحقی، زهره زرشناس، عبدالله کوثری، مصطفی محقق داماد، منصوره اتحادیه، عبدالله انوار، داوود فتحعلیبیگی، اسماعیل سعادت، شهین اعوانی، فتحالله مجتبایی، علی رواقی، غلامحسین ابراهیمی دینانی، پری صابری، محمدعلی کشاورز و روحانگیز کراچی پرداخته است.
در توصیح این کتاب که به قلم بیژن شکرریز منتشر شده است، آمده: «آخرین گفتوگوی یکی از بزرگترین چهرههای تاریخ سینما و تئاتر ایران، محمدعلی کشاورز، پر از خاطرات و نکات ارزشمندی است که از زبان کسی بیان میشوند که از نزدیک آنها را تجربه کرده و زیسته است. کشاورز در این گفتوگو در بستر بیماری بهرغم دشواریِ سخن گفتن، از دغدغههایی میگوید که یکعمر با آنها زیسته و از افرادی نام میبرد که با او همراه و گاهی سدِ راهش بودهاند. بعضی از کسانی که نامشان در این گفتوگو آمده، قلههایی بلند در تاریخ فرهنگ و هنر ایران و حتی جهان بودهاند و خاطرات آنها را فقط از زبان کسانی میتوان شنید که خود دفتر عظیمی از تاریخ فرهنگ ایران را در سینه نگه داشتهاند. این گفتوگوها بیتردید قسمتهایی درخشان از این تاریخ پر فرازونشیب را بیان میکنند.»
محمدعلی کشاورز از جمله سرمایههای فرهنگی این کشور است که تا جان در بدن داشت، از هنر والای نمایش سخن گفت و از آن حمایت کرد و خود را متعلق به صحنه نمایش میدانست. او انسانی شریف و فروتن و هنرمندی خلاق و کاربلد بود که از جنس مردم بود، در میان مردم رشد کرد و برای مردم کار کرد. او بعد از فراز و نشیبهایی که در زندگی پشت سر گذاشت، سرانجام در ۲۵ خرداد ۱۳۹۹ بر اثر نارسایی کلیه، در سن نودسالگی دارفانی را وداع گفت.
کتاب «پدر سالار» در 192 صفحه با قطع رقعی از نشر ثالث منتشر شده است.
منبع: ایران تئاتر